ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο ελιγμός Μητσοτάκη με την Εξεταστική Επιτροπή ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου»- Το παρασκήνιο
Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίσει την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως είχε γράψει το flash.gr. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με την επιστροφή στις εποχές των «χρυσών» αγροτικών επιδοτήσεων.

Στη… «Σολομώντειο» λύση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα 27 χρόνια ζωής του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν νομιμοποιεί την αντιπολίτευση να καταγγείλει απόπειρα κουκουλώματος τυχόν κυβερνητικών ευθυνών, αλλά και αφουγκράζεται την… αγωνία της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για… φάμπρικα Προανακριτικών για πολιτικούς λόγους, όπως λένε στην κυβέρνηση, οδηγήθηκε τελικώς το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά στο ποινικό σκέλος της διαχείρισης της συγκεκριμένης υπόθεσης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του flash.gr από τις 27 Ιουνίου.
Η στάση Βορίδη και το βαρόμετρο της κοινοβουλευτικής ομάδας
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του flash.gr, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν προϊόν της ψύχραιμης και εις βάθος μελέτης της δικογραφίας κατά την οποία, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση δεν προέκυψαν στοιχεία, που να στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεκτίμησαν τόσο τη διογκούμενη δυσαρέσκεια αρκετών «γαλάζιων» βουλευτών, που προειδοποιούσαν ότι η κυβέρνηση πέφτει στην παγίδα της αντιπολίτευσης, της οποίας η μοναδική ατζέντα είναι η άκρατη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας, όσο και τη δεδομένη αντίθεση των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ελλείψει ενδείξεων για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Ακόμη ένα αντεπιχείρημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ήταν και το προηγούμενο του μοντέλου Τριαντόπουλου: αφ' ης στιγμής στην παρούσα φάση ενδεχόμενο αίτημα για Προανακριτική δεν θα συνοδευόταν από απευθείας παραπομπή των υπό διερεύνηση προσώπων στο φυσικό δικαστή κρίθηκε πως η κυβέρνηση θα ήταν ευάλωτη στην κριτική της αντιπολίτευσης για αλά καρτ χρησιμοποίηση του μοντέλου.
Κυβερνητικά στελέχη γνωστοποιούν ότι το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως αύριο Τετάρτη και μιλούν για κίνηση αιφνιδιασμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Παύλο Μαρινάκη να ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων.
Ο ίδιος, πάντως, αφού κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση της πλειοψηφίας προκειμένου «να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων» κάρφωσε κόμματα, που δήθεν κόπτονταν για τον κίνδυνο παραγραφής και εδώ και 20 ημέρες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έπαιζαν το παιχνίδι των καθυστερήσεων φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ.
Ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου - Στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ
Όπως σας έχει ενημερώσει και τις προηγούμενες ημέρες το flash.gr η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταδείξει τη διαχρονική παθογένεια των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και να αναδείξει τις διακομματικές ευθύνες πολλών κυβερνήσεων πέραν της σημερινής. Επιπλέον και σύμφωνα με το σκεπτικό, που ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Εξεταστική δεν αποκλείει εκ των υστέρων αίτημα για Προανακριτική, καθώς «θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα».
Επ' αυτού, στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει σχετικώς από τη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη όταν απευθυνόμενος στο Νίκο Ανδρουλάκη είχε τονίσει ότι όταν έλθει η ώρα θα υπάρξει η ευκαιρία για εξαντλητική συζήτηση γύρω από το χρονικό της υπόθεσης, αλλά και το βαθμό έκθεσης κάθε κόμματος σε αυτήν. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, ότι το υπέρογκο συνολικό πρόστιμο, ύψους 2,5 δις ευρώ δεν επιτρέπει τμηματική αντιμετώπιση μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης.
Στο στόχαστρο της κυβερνητικής παράταξης θα βρεθεί με ένταση και οξύτητα το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης με το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίζει πως θα εξεταστούν τα πάντα όχι μόνο για την ιστορία των πολιτικών σχέσεων της Χαριλάου Τρικούπη με τον αγροτικό κόσμο αλλά και για τα όσα αποκαλύπτονται μέσα από την ίδια την επίμαχη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι κατά την Εξεταστική «θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς», ενώ «θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος».