«Όργιο» παρανομιών στα πανηγύρια με τζίρο 2 δισ.: Τι καταγγέλλουν στο flash.gr οι επαγγελματίες
Σοβαρές καταγγελίες για φοροδιαφυγή αλλά και παράνομες συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια των πανηγυριών από το Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Τζίρος δισεκατομμυρίων που δεν φορολογείται, μαύρη εργασία και θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, βάζει μεταξύ άλλων στο τραπέζι, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), με αφορμή το δημόσιο διάλογο που έχει ξεσπάσει για τον ανεφάρμοστο -όπως τον χαρακτηρίζουν- Νόμο 4849/2021 και τις φήμες για απαγόρευση ψησταριών και διάθεση φαγητού από πολιτιστικούς συλλόγους σε πανηγύρια. Ζητήματα για τα οποία, όπως λέει, δεν έχει λάβει τις απαραίτητες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του. Η Πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου μιλώντας στο Flash.gr, απαριθμεί μια σειρά προβλημάτων τα οποία είχαμε αναδείξει και πριν από δύο μήνες, με άρθρο μας…
«Δεν ξέρω ποια είναι η πηγή της είδησης που κυκλοφόρησε, για έναν νόμο που στην ουσία όχι θα τεθεί σε εφαρμογή, θα ελεγχθεί αν λειτουργούν σύννομα όλοι οι συμμετέχοντες. Γιατί σε ισχύ τίθεται από την ώρα που έχει ψηφιστεί ένας νόμος. Και ενεργοποιείται από την υπογραφή των αρμόδιων υπουργείων. Γιατί εδώ εμπλέκονται και πολλά υπουργεία μπορώ να πω. Θέλετε να πούμε για το Οικονομικών, γιατί μιλάμε για αφορολόγητες πωλήσεις καθώς δεν υπάρχουν και ταμειακές εισπράξεις. Θέλετε να μιλήσουμε για το Εργασίας; Λειτουργούν με «εθελοντές» και όχι με συμβάσεις εργασίας και πρόσληψη εργαζόμενων. Ο κύκλος των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στα 25.000 πανηγύρια ετησίως είναι δύο δισ. που τα στερείται ο κλάδος μας. Για ποιον λόγο να υπάρχει ο κλάδος μας; Απλά και μόνο να είμαστε μια προσοδοφόρα πηγή εσόδων; Από όπου και να το πιάσεις, αυτός ο νόμος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Και σαφώς οι πολιτιστικοί σύλλογοι να έχουν και σουβλάκια και λουκάνικα και μπιφτέκια και ό,τι νοστιμιά θέλουν, σε συνεργασία με τον κλάδο μας.
Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που εμείς κλείνουμε ο ένας μετά τον άλλον! Και μου έχουν 25.000 πανηγύρια με μαύρη εργασία, αφορολόγητα, χωρίς καμιά συνθήκη προδιαγραφής;»

Ο νόμος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να μπει «φρένο» στην παραοικονομία, συμπληρώνει η κυρία Κωνσταντίνου, αλλιώς θα πρέπει να τον αποσύρουν. Δεν έχει γίνει κάποια κίνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μας λέει, για την ακύρωση του συνεπώς μιλάμε για έναν ενεργό νόμο όπου θα πρέπει να υπάρχει μία ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που να τον ενεργοποιεί…
«Αυτό που ζητάμε είναι η ασφάλεια των πολιτών και δύο δισ. παραοικονομία να σταματήσει. Και φυσικά δεν μπορεί να είναι παιχνίδι η υγεία των πολιτών και η ευημερία των επιχειρήσεων μας, στα χέρια και στις βλέψεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Είναι ξεκάθαρο. Είμαστε μια χώρα που παράγει πολιτισμό αλλά θα έπρεπε να είναι πολιτισμένες και οι προδιαγραφές.»
Καταγγέλλουν συνθήκες… για τα πανηγύρια! Μαζικές δηλητηριάσεις και αλκοόλ σε ανήλικους
Ακόμα και καταγγελίες για μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις, υποστηρίζει η κυρία Κωνσταντίνου, πως έχουν φτάσει στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης . Δηλητηριάσεις, που όπως διαπιστώθηκε, οδήγησαν στα «χνάρια» πανηγυριών και στην κατανάλωση ακατάλληλου φαγητού…
«Υπάρχουν καταγγελίες καταναλωτών για πανηγύρια που έλαβαν χώρα, κυρίως στη Χαλκιδική, όπου είχανε σφοδρότατες οργανικές αντιδράσεις μετά από τροφικές δηλητηριάσεις και αν κάποιος ανατρέξει στα δεδομένα του νοσοκομείου του Πολυγύρου, θα δει ότι είχε γεμίσει από περιστατικά δηλητηριασμένων καταναλωτών, οι οποίοι όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως με τα συμπτώματα δηλητηρίασης, είχαν πάει στα πανηγύρια. Και δεν ήταν μία φορά, συμβαίνει συνεχώς. Εμείς λοιπόν, έπρεπε να ψάξουμε, να δούμε από πού προκύπτει στους καταναλωτές αυτό το πρόβλημα. Θέλαμε να εξετάσουμε αν εμπλέκεται ο κλάδος μας, όπου εκεί κάναμε μία θλιβερή διαπίστωση. Δεν εμπλέκεται πουθενά ο κλάδος μας.
Υπήρχαν εθελοντές, υπήρχαν οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι δεν πληρούν σε καμία περίπτωση προδιαγραφές μαζικής εστίασης κατά την ίδρυσή τους και τη λειτουργία τους. Είναι μόνο για χορούς, για τραγούδια, για διάφορες άλλες πολιτιστικές δράσεις, αλλά όχι για σίτιση κοινού. Αυτό το κάνει πολύ συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών, οι οποίοι περνούν από διάφορες εξετάσεις, σεμινάρια και λαμβάνουν πιστοποιήσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους.»

Ακόμα και τα κάρβουνα στις ψησταριές μπορεί να είναι ακατάλληλα, τονίζει η Πρόεδρος του Σωματείου μιλώντας στο Flash.gr και συμπληρώνει πως οι εστίες φωτιές, ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, σε διοργανώσεις που ρέει άφθονο αλκοόλ και το οποίο σερβίρεται ακόμη και σε ανήλικους!
«Ο κόσμος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη και την ποιότητα των κάρβουνων που χρησιμοποιούν ή ακόμη, δεν είναι σε θέση ο καταναλωτής να γνωρίζει αν γίνεται ένα πανηγύρι στον προαύλιο χώρο ενός σχολείου, ότι το σχολείο είναι χώρος συνάθροισης κοινού πεντακοσίων, εξακοσίων ανθρώπων. Οι έξοδοι κινδύνου και το σχέδιο εκκένωσης αφορά στη συνάθροιση πεντακοσίων ή εξακοσίων ανθρώπων χωρίς εστίες φωτιάς. Γιατί αν μιλάμε για συνάθροιση πλέον των 2 με 2,5 χιλιάδων ανθρώπων, με πηγές φωτιάς όπως είναι οι φιάλες υγραερίου για τις ψησταριές, τότε μιλάμε για μία διαδικασία άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, όπου ποιος φέρει την ευθύνη; Μα ο πολιτιστικός σύλλογος;
Αφήστε το άλλο. Το αλκοόλ που πωλείται σε χαμηλές τιμές, ανεξέλεγκτα και σε ανηλίκους. Άλλο τραγικό. Είναι βόμβα για την κοινωνία όλο αυτό. Δηλαδή κατεβάζω τις τιμές και πουλάω οπουδήποτε; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Στα δικά μας μαγαζιά απαγορεύεται να μπουν οι ανήλικοι μέσα. Ακόμα και συνοδεία κηδεμόνα. Κι αν συμβεί αυτό, η επιχείρηση που το κάνει καταστρέφεται και κλείνει, όπως και πρέπει να συμβεί. Αλλά στα πανηγύρια τι γίνεται;»

H επιστολή του ΠΑΣΚΕΔΙ
«Ζητούμε την εφαρμογή ίδιων υγειονομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών ελέγχων με ό,τι ισχύει για την εστίαση»
Ο Ν. 4849/2021,τονίζει το ΠΑΣΚΕΔΙ, ορίζει σαφώς ότι η σίτιση και διάθεση ποτών σε κάθε δημόσια ή πολιτιστική εκδήλωση επιτρέπεται μόνο από επιχειρήσεις με σχετική αδειοδότηση, ΑΦΜ, POS, υγειονομική πιστοποίηση και ασφαλιστική κάλυψη. Ως εκ τούτου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι ή τα φυσικά πρόσωπα που προσφέρουν τρόφιμα και ποτά χωρίς να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ενεργούν παράνομα.
Στη σημερινή πραγματικότητα ωστόσο, συμπληρώνει, η εφαρμογή του νόμου παραμένει ασαφής, αποσπασματική και ετεροβαρής, εξαρτώμενη από την εκάστοτε ανοχή Δήμων και Περιφερειών. Το αποτέλεσμα είναι να παρακάμπτονται οι νόμιμοι επαγγελματίες, όπως λέει, να εκτίθενται οι καταναλωτές σε ανύπαρκτο έλεγχο ποιότητας, να συντελείται φορολογική παραβατικότητα και να αλλοιώνεται ο υγιής ανταγωνισμός. Γι αυτό καισε επιστολή που συνέταξε και απέστειλε προς το γραφείο του Πρωθυπουργού και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, αναφέρει μεταξύ άλλων:
« ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ:
Σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 48 του Ν. 4849/2021:
- Την ευθύνη των εκδηλώσεων έχουν οι Δήμοι ή εκκλησιαστικοί φορείς.
- Η σίτιση σε τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να γίνεται μόνο από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ή καντίνες.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΜΕ:
Ρητή εγκύκλιο / οδηγία προς όλους τους Δήμους & Περιφέρειες ότι η σίτιση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες της Εστίασης.
- Απαγόρευση διάθεσης τροφίμων και ποτών από συλλόγους, χωρίς έδρα, άδεια, POS, πιστοποιητικά, ασφάλιση ή επαγγελματικό ΑΦΜ.
- Εφαρμογή ίδιων υγειονομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών ελέγχων με ό,τι ισχύει για την εστίαση.
- Kεντρική πολιτική βούληση, ώστε να μην εξαρτάται η εφαρμογή του νόμου από τη διάθεση κάθε τοπικού φορέα.»