Ουκρανία: Νέο κύμα κυρώσεων από ΕΕ και Βρετανία κατά Πούτιν - Μόσχα: «Δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα»
Ως επιβεβαίωση της άτεγκτης στάσης της Ρωσίας «είδε» η Ευρώπη το τηλεφώνημα Τραμπ - Πούτιν, ενώ οι ΗΠΑ αποκτούν πλέον ρόλο παρατηρητή στη διαπραγμάτευση.
Νέες σημαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κατέστη σαφές μετά το τηλεφώνημα Τραμπ - Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας (19/5) ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα προς την κατάπαυση του πυρός.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι κυρώσεις της χώρας θα στοχεύσουν δεκάδες οντότητες «που υποστηρίζουν τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας, τις εξαγωγές ενέργειας και τον πόλεμο των πληροφοριών, καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν στη χρηματοδότηση της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία».
Λίγο αργότερα, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει κυρώσεις που στοχεύουν τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, ο οποίος αποτελείται από περίπου 200 σκάφη, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερες κυρώσεις βρίσκονται εν αναμονή. «Όσο περισσότερο διεξάγει πόλεμο η Ρωσία, τόσο πιο σκληρή θα είναι η απάντησή μας», είπε.
Οι δυτικές χώρες επέβαλαν εμπάργκο στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και απαγόρευσαν τις υπηρεσίες για πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο. Σε απάντηση, η Μόσχα άρχισε να βασίζεται σε έναν λεγόμενο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων, με ασαφή ιδιοκτησία και συχνά χωρίς κατάλληλη ασφάλιση, προκειμένου να συνεχίσει τις εξαγωγές της.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τις κυρώσεις της ΕΕ. «Είναι σημαντικό να περιοριστεί αυστηρά ο ρωσικός στόλος δεξαμενόπλοιων, ο οποίος χρησιμεύει για τη χρηματοδότηση δολοφονιών, καθώς και όλα τα σχέδια που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να ενισχύσει τη στρατιωτική της βιομηχανία», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στα social media.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε τη Δευτέρα, μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμες να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές προσπάθειες επιβολής κυρώσεων.
Μόσχα: «Δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα»
Απαντώντας στις νέες κυρώσεις, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ευρώπη ότι προσπαθεί να αποτρέψει την επανέναρξη του άμεσου διαλόγου, προσθέτοντας: «Η Ρωσία δεν απαντά ποτέ σε τελεσίγραφα».

Σύμφωνα με τον Guardian, η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων υπογράμμισε την αποτυχία της απόπειρας διαμεσολάβησης του Τραμπ στον πόλεμο, καθώς κατέστη σαφές στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι ο Τραμπ είχε ουσιαστικά αποδεχτεί την περιφρόνηση του Πούτιν στις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο Τραμπ «πέταξε» το μπαλάκι στο Κίεβο και τη Μόσχα να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, ίσως υπό παπική μεσολάβηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε τη Δευτέρα να τονίσει την «εξαιρετική» τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, υπονοώντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινούσαν «άμεσα», αλλά γρήγορα έγινε σαφές ότι είχε αποσυρθεί από οποιαδήποτε απαίτηση η Ρωσία να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός.
Αποστάσεις από Τραμπ και νέα εμπόδια από Κρεμλίνο
Περιγράφοντας τις μελλοντικές συνομιλίες, ο Τραμπ είπε: «Οι όροι θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, όπως μπορεί να γίνει μόνο επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε».
Η Ρωσία συνέχισε να επιμένει τόσο πριν όσο και μετά την τηλεφωνική συνομιλία ότι οι συμφωνίες σχετικά με τις μακροχρόνιες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της αποτελούν προϋπόθεση για μια πιθανή προσωρινή εκεχειρία.

Αυτό υπογραμμίστηκε από τις παρατηρήσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι δεν υπήρχε «χρονοδιάγραμμα» για την προετοιμασία ενός μνημονίου για μελλοντικές συνομιλίες. «Είναι σαφές ότι όλοι θέλουν να το κάνουν αυτό το συντομότερο δυνατό, αλλά φυσικά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία.
Την Τρίτη (20/5), η Ρωσία φάνηκε να θέτει ένα ακόμη εμπόδιο, λέγοντας ότι αφού πρότεινε να εργαστεί πάνω σε ένα μνημόνιο για τον τερματισμό του πολέμου, εναπόκειται στην Ουκρανία να συνεργαστεί με την ειρηνευτική συμφωνία που πρότεινε η Μόσχα.