Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Εύβοια: Υπάρχει τοπική διέγερση, χρειάζεται καλή αξιολόγηση
Ο επιστήμονας σημείωσε δε ότι «την αξιολόγηση την κάνουν οι σεισμολόγοι, όχι αυτοί που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία ή γενικά με τους φυσικούς κινδύνους χωρίς ειδίκευση στη σεισμολογία».

Στο μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται εδώ και λίγες ώρες στην Εύβοια αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο επιστήμονας κάλεσε «ορισμένους» -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- να μην προβούν στιος στερεότυπες δηλώσεις ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας: «Υπάρχει τοπική διέγερση και χρειάζεται καλή αξιολόγηση» ενώ όπως αιχμηρά τόνισε «την αξιολόγηση την κάνουν οι σεισμολόγοι, όχι αυτοί που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία ή γενικά με τους φυσικούς κινδύνους χωρίς ειδίκευση στη σεισμολογία».
Η ανάρτηση:
Ξύπνημα με 4,4 στη περιοχή Προκόπι μεταξύ κεντρικής και Β. Εύβοιας. Αρκετά αισθητός και στην Αττική. Προηγήθηκε 4,1 το βράδυ, και μερικοί μικρότεροι. Ας μην αρχίσουν ορισμένοι το στερεότυπο "δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας". Υπάρχει τοπική διέγερση η οποία χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση βήμα προς βήμα. Και την αξιολόγηση την κάνουν οι σεισμολόγοι, όχι αυτοί που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία ή γενικά με τους φυσικούς κινδύνους χωρίς ειδίκευση στη σεισμολογία. Η αντισεισμική προστασία έπεται της αξιολόγησης.
Αλεπάλληλοι σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών
Μέσα σε λίγες ώρες από τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκαν τρεις δονήσεις.
Η ισχυρότερη σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 10 το πρωί της Κυριακής και είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε πολλές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση εκδηλώθηκε σε βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.
Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ακολούθησε μετασεισμός που υπολογίζεται σε 3,4 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και πάλι σε πολύ χαμηλό εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.
Ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ και ο μετασεισμός των 3,4 Ρίχτερ ήλθαν λίγες μόλις ώρες μετά τον σεισμό μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 02:52 τα ξημερώματα της Κυριακής (18/5) στην Εύβοια. Σημειώνεται πως και η βραδινή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, ενώ είχε εστιακό βάθος 14,4 χιλιόμετρα.
«Ταρακουνήθηκε» όλο το νησί
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα evima.gr το επίκεντρο των σεισμών ήταν 3 χιλιόμετρα ανατολικά από το Προκόπι και σε επικοινωνία τους κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν, πως ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ ήταν αρκετά δυνατός και είχε και βοή.
«Τον καταλάβαμε καλά, κουνηθήκαμε πολύ», είπαν χαρακτηριστικά.