Παρατηρητικός σεφ έσωσε σπανιότατο χρυσό αστακό λίγο προτού τον μαγειρέψει
Ο... Κάλβιν έχει μια γενετική μετάλλαξη που εμφανίζεται σε περίπου έναν στους 30 εκατομμύρια αστακούς.

Την τελευταία στιγμή σώθηκε από το να μαγειρευτεί και να σερβιριστεί ως πανάκριβο δείπνο σε εστιατόριο της Νέας Αγγλίας, στις ΗΠΑ, ένας εξαιρετικά σπάνιος, χρυσός αστακός με μια γενετική μετάλλαξη που εμφανίζεται μόνο σε περίπου έναν στους 30 εκατομμύρια.
Θαμμένος κάτω από άλλους
Όπως αφηγείται ο διευθυντής του εστιατορίου Nordic Lodge στο Τσάρλσταουν του Ρόουντ Άιλαντ, ένας από τους σεφ του καταστήματος παρατήρησε τον συγκεκριμένο αστακό θαμμένο κάτω από πολλούς άλλους, μετά την παράδοσή τους στην επιχείρηση. Ο αστακός, ο οποίος πήρε το όνομα Κάλβιν, βρισκόταν σε καλάθι έτοιμος να μαγειρευτεί και να παρουσιαστεί ως γεύμα μαζί με αρκετούς από τους «συγγενείς» του, όταν ο υπάλληλος τον τράβηξε έξω και τον έβαλε στην άκρη, δήλωσε ο διευθυντής Τζέικ Ντόλμπεϊ στην εφημερίδα Guardian.
Ο μάγειρας προφανώς κατάλαβε ότι ο Κάλβιν είχε μια γενετική μετάλλαξη που εμφανίζεται μόνο σε περίπου έναν στους 30 εκατομμύρια αστακούς, και η οποία εμποδίζει όλα τα συνηθισμένα χρώματα του είδους να εμφανιστούν στο κέλυφός του, αφήνοντας μόνο μια κιτρινωπή-πορτοκαλί απόχρωση που ταξινομείται ως «χρυσή».
Δώρο σε κέντρο θαλάσσιας βιολογίας
Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ πιο σπάνια από την ευρέως γνωστή μετάλλαξη που κάνει τον εξωσκελετό περίπου ενός στους 2 εκατομμύρια αστακούς να φαίνεται μπλε. Έτσι, το εστιατόριο επικοινώνησε την Τρίτη με το Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας Biomes στο κοντινό Νορθ Κίνγκσταουν, προσφέροντας να δωρίσει τον χρυσό αστακό.
Μέσα σε μία ώρα από την κλήση του Nordic στο κέντρο Biomes, ο μπάρμαν του εστιατορίου, Τζόελ Χάμφρις, είχε ήδη μεταφέρει τον Κάλβιν στο διαδραστικό ενυδρείο, ώστε να εκτεθεί εκεί, όπως ανέφερε πρώτο το Providence Journal του Ρόουντ Άιλαντ.
Συγχέονται εύκολα με άλλους
Ο Μαρκ Χολ, διευθυντής του κέντρου Biomes, δήλωσε ότι χρειάστηκε ένα πολύ παρατηρητικό μάτι για να καταλάβει πόσο ξεχωριστός είναι ο Κάλβιν. Οι χρυσοί αστακοί συχνά συγχέονται με άλλους, ελαφρώς πιο συνηθισμένους, που έχουν λίγο πιο σκούρο πορτοκαλί χρώμα.
Αν ο Κάλβιν είχε βραστεί, συνέχισε ο Χολ, θα είχε γίνει το ίδιο χρώμα με όλους τους αστακούς όταν μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή κόκκινος. Ο Χολ εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι αστακοί έχουν ένα μείγμα χρωστικών ουσιών. Το ποιο χρώμα εμφανίζεται εξαρτάται από τη γενετική, και η μόνη χρωστική που αντέχει τη θερμότητα είναι η κόκκινη.
Ο Guardian αναφέρει πως ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επισκέφθηκαν μια ανάρτηση του Nordic στο Facebook σχετικά με τον Κάλβιν, για να επαινέσουν το εστιατόριο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση του χρυσού αστακού.
«Έξυπνη κίνηση! Μπράβο!» έγραφε ένα από τα σχόλια. Ένα άλλο πρόσθετε: «Ευχαριστούμε που τον γλιτώσατε!»