Ηλίας Μαμαλάκης στο Black Box: «Το πιο παράξενο φαγητό που έχω φάει είναι κροκόδειλος»
Tην τρίτη καλύτερη συνέντευξη της ζωής του, όπως ανέφερε ο ίδιος, έδωσε ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, στο Black Box του Attica TV.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη - την τρίτη καλύτερη της ζωής του, όπως ανέφερε ο ίδιος - έδωσε ο γνωστός σεφ, παρουσιαστής αλλά και συγγραφέας, Ηλίας Μαμαλάκης, στο Black Box του Attica TV, το βράδυ της Κυριακής 18/5.
Ο Ηλίας Μαμαλάκης άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για όλα: για τη μαγειρική, την τηλεόραση και τη ζωή του.
«Πέρασα δύο χρόνια πολύ δύσκολα με την υγεία μου και αυτό μου ανέτρεψε ορέξεις και κέφια. Ελπίζω ότι βγαίνω αλώβητος από όλη αυτή την ιστορία και ελπίζω να ξαναβρώ τα κέφια και τη δύναμη να προχωρήσω», είπε σχετικά με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.
Χαρακτήρισε την αρχαία ελληνική κουζίνα «πολύ λιτή», που περιελάμβανε πολύ ψητό, ωμά λαχανικά, ελιές κ.ά. Σημείωσε όμως ότι δεν έχουν καταγραφεί και διασωθεί συνταγές από την αρχαία Ελλάδα. «Για παράδειγμα, έχουμε μία συνταγή με κεφτέδες, με μπαγιάτικα ψωμιά και μπαχαρικά, αλλά από κει και πέρα δεν ξέρουμε πώς αυτό το παρασκεύαζαν, το έβραζαν, το έψηναν;».
Σε ερώτηση για το αν τον συγκινεί η πολιτική κουζίνα ο κύριος Μαμαλάκης απάντησε «όχι, γιατί δεν μπορώ να γίνω μέλος αυτής της κοινότητας που βρίζουν μεταξύ τους, που μιλάνε άσχημα, που κάνουν κουβέντες για την κουβέντα και όχι για την ουσία».
«Δεν είναι κάτι που μου ταιριάζει. Αν ήθελα τώρα θα ήμουνα βουλευτής αλλά δεν το τόλμησα», είπε και υποστήριξε ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει κάποιους έμπιστους ανθρώπους δίπλα του αλλά από κάτω υπάρχει «και μία φάρα, αυτά τα λεγόμενα τσιράκια, που πρέπει να εξαφανιστούν και δεν θα εξαφανιστούν ποτέ και δεν λογοδοτούν πουθενά».
Πρόσθεσε ότι έχει δει πράγματα μέσα από την από την πολιτική που «με κατασπαράξανε αλλά δεν θέλω να τοποθετηθώ για αυτά δημόσια». Συμπλήρωσε ότι ίσως θα πήγαινε μόνο σε ένα δήμο για να ασχοληθεί με τα συσσίτια αλλά και αυτό δεν θα το κάνει πια, γιατί έχει μεγαλώσει αρκετά.
Ανέφερε ότι αγαπημένο του φαγητό είναι οι ντομάτες γεμιστές με την πολίτικη συνταγή. Μίλησε ακόμη για το σίριαλ «Μαύρα Μεσάνυχτα» στο οποίο έπαιξε και το χάρηκε πολύ.
Είπε ακόμη ότι έχει πολλούς φίλους σεφ, γνωστούς και άγνωστους στο ευρύ κοινό αλλά η προσωπικότητα που θαυμάζει είναι η συγγραφέας Κάρεν Μπλίξεν.
Ο Ηλίας Μαμαλάκης τόνισε πως δεν έχει «παραξενιές» στο φαγητό αλλά το πιο παράξενο έδεσμα που έφαγε ήταν κροκόδειλος, το οποίο «δεν μου έκανε εντύπωση, μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν κοτόπουλο ταϊσμένο με άλευρα».
Δηλώνει ως αγαπημένες κουζίνες την ελληνική, την ιταλική και γενικά την ευρωπαϊκή ενώ χαρακτήρισε «μόρφωση» τα ταξίδια, λέγοντας πως έχει επισκεφτεί 63 χώρες σε πέντε ηπείρους.
Αποκάλυψε ότι μελέτησε πάρα πολύ του συμβολισμούς της κουζίνας της Ανατολής και ότι καλούσε κάθε Κυριακή κόσμο στο σπίτι του για να δοκιμάσει τις συνταγές του. Είπε ακόμη ότι πήρε μαζί με τη γυναίκα του την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική ενώ πρώτη φορά στη ζωή του μαγείρεψε σε ηλικία 12 χρόνων για τους συμμαθητές του.
«Δεν είμαι έντεχνος μάγειρας, με την έννοια ότι πήγα σε μία σχολή, έμαθα να φιλετάρω το ψάρι και τα λοιπά», είπε αλλά πρόσθεσε ότι ενώ στην αρχή μαγείρευε πολύ απλά πράγματα, στη συνέχεια ακολούθησαν και πιο δύσκολα μονοπάτια.
Μίλησε για τις σπουδές του στα Οικονομικά και τη δουλειά του ως οικονομολόγος. «Στα 22 μου χρόνια πήρα μια γραφομηχανή και έφτιαξα βιογραφικό που το έστειλα σε 54 δουλειές», είπε και συμπλήρωσε ότι κάποια τυχαία γεγονότα τον έφεραν σε πλατό τηλεόρασης, ερασιτεχνικά στην αρχή και επαγγελματικά αργότερα. Όπως σημείωσε ξεκίνησε από την εκπομπή στην κρατική τηλεόραση που λεγόταν «χρυσές συνταγές».
Αναφορικά με τον όρο «μαγειριστή» αποκάλυψε ότι τον υιοθέτησε από ένα τυχαίο γεγονός. «Ήμουνα στην Πάρο και σεργιανούσαμε εκεί το απόγευμα. Είναι ένας μπαμπάς με το γιο του, ένα μικρό παιδάκι, και το παιδάκι λέει "μπαμπά, ο μαγειριστής". Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ γιατί περικλείει και το μάγειρας και το γυριστής».