Πάρκινσον: Νέα πειραματική τεχνική ανίχνευσης από το κερί των αυτιών
Το κερί των αυτιών μπορεί να κρύβει τα πρώτα σημάδια Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα με ακρίβεια εντοπισμού άνω του 94%.

Η πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον αυξάνει τις πιθανότητες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών και καθυστέρησης της εξέλιξής της. Σε αυτή την προσπάθεια, ερευνητές από την Κίνα μελέτησαν το κερί των αυτιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Analytical Chemistry, η χημική σύνθεση του κεριού μπορεί να φανερώσει προειδοποιητικά σημάδια της νόσου.
Γιατί το κερί αυτιού είναι πιο αξιόπιστο από το σμήγμα
Όπως διαβάζουμε στο Science Alert, άτομα με Πάρκινσον παρουσιάζουν διακριτές αλλαγές στη μυρωδιά του σώματός τους, εξαιτίας μεταβολών στο σμήγμα – το φυσικό έλαιο που εκκρίνει το δέρμα και τα μαλλιά. Όμως, επειδή το σμήγμα καθίσταται ευάλωτο σε αλλοιώσεις, λόγω της επαφής του με το εξωτερικό περιβάλλον, δεν προσφέρεται για αναλύσεις. Το κερί των αυτιών, αντίθετα, είναι προστατευμένο μέσα στον ακουστικό πόρο και παραμένει περισσότερο σταθερό.
Οι τέσσερις χημικές ενώσεις που λειτουργούν ως «υπογραφή»
Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δείγματα από 209 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 108 είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον. Μετά από ανάλυση εντοπίστηκαν 4 χημικές ουσίες, η αιθυλοβενζόλη, η 4-αιθυλοτολουόλη, η πεντανάλη και η 2-πενταδεκυλο-1,3-διοξολάνη. Οι ενώσεις αυτές ενδέχεται να λειτουργούν ως «χημικά αποτυπώματα» που σχετίζονται με τη νόσο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μεταβολές στις παραπάνω ενώσεις προκαλούνται από διεργασίες όπως η φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η φθορά που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Εάν οι δείκτες ταυτοποιηθούν έγκαιρα, τότε ίσως είναι εφικτό να εντοπιστεί η ασθένεια προτού εμφανιστούν τα πρώτα κινητικά συμπτώματα.
Παράλληλα, η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξει ένα διαγνωστικό εργαλείο βασισμένο στα δεδομένα από τις πτητικές ενώσεις. Το σύστημα αυτό, που ονομάζεται τεχνητό οσφρητικό σύστημα (AIO), κατάφερε να αναγνωρίσει με ακρίβεια 94,4% ποιοι συμμετέχοντες είχαν Πάρκινσον. Αν και το δείγμα ήταν μικρό, τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά, δείχνοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί σε αξιόπιστο εργαλείο για χρήση ακόμα και σε επίπεδο ιατρείου.
Η μείωση του κόστους
Σήμερα, η διάγνωση του Πάρκινσον βασίζεται κυρίως σε κλινική παρατήρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, οι οποίες είναι ακριβές και όχι πάντα διαθέσιμες. Μια απλή λήψη δείγματος από το αυτί θα μπορούσε να προσφέρει μια φθηνότερη, ταχύτερη και λιγότερο επεμβατική λύση. Το κυριότερο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάγνωση πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, δίνοντας χρόνο για παρέμβαση.
Επιπλέον, η μελέτη ανοίγει νέες ερευνητικές κατευθύνσεις. Εάν αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα χημικά μοτίβα στο κερί των αυτιών συνδέονται όντως με την εμφάνιση της νόσου, τότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για διάγνωση, αλλά και για κατανόηση των μηχανισμών της. Ειδικά σε πρώιμα στάδια ή σε άτομα με γενετική προδιάθεση, αυτό το εργαλείο ίσως ρίξει φως στους παράγοντες που ενεργοποιούν την έναρξη της εκφύλισης των νευρώνων.
