Ένας απίθανος  συνδυασμός – πατέντα ανάμεσα σε ποδήλατο σκάφος και τροχόσπιτο έρχεται να εντυπωσιάσει πραγματικά τους φίλους της απανάπτυξης, της ολιγάρκειας και της οικολογίας. Ονομάζεται Z-triton και πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση λειτουργεί ικανοποιητικά όπως μπορείτε να δείτε και στα βίντεο και σε πραγματικές συνθήκες.

Όταν μιλάμε για “αμφίβιο” όχημα σίγουρα το μυαλό μας δεν πάει σε ένα ποδήλατο με τρεις ρόδες, δύο από τις οποίες “εξαφανίζονται” με σχεδόν μαγικό τρόπο ενώ η μπροστινή ανεβαίνει ψηλότερα λειτουργώντας περίπου ως η σημαία ή η λαγουδέρα του σκάφους. Για περιοχές όπου οι λίμνες συναντούν τα βουνά και οι λόφοι τις όχθες των ποταμών, το Z-Triton είναι πραγματικά ιδανικό. Ενδιαφέρον θα είχε βέβαια να δούμε πως λειτουργεί και στην θάλασσα αλλά εκεί σίγουρα ο κυματισμός πιθανώς θα δημιουργούσε προβλήματα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αμφιβίων επιβατικών αυτοκινήτων παρουσιάσθηκε στη δεκαετία του 1960, το είδος εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Αυτοκίνητα, λεωφορεία και μηχανές αλλά όχι ποδήλατα, τροχόσπιτα. Δείτε κάποια από αυτά που έχουν λανσαριστεί στο παρελθόν στο παρακάτω βίντεο:

Το Z-Triton είναι αναμφισβήτητα μια πολύ πιο οικολογική και μίνιμαλ λύση προσαρμοσμένη στην ενεργειακή φτώχεια της εποχής.

Το στοιχείο που κάνει το Ζ-Τriton να ξεχωρίζει είναι η τρίτη του «φύση», διάσταση ή μετατροπή του αν προτιμάτε, αφού έχει τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί και σε ένα μικροσκοπικό τροχόσπιτο ικανό να «κοιμίσει» δύο άτομα.
Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί αυτό το δημιούργημα του zeltini, ενός design studio από τη Λευκορωσία;

Επί της ουσίας, όταν βρίσκεται στη φάση “ποδήλατο”, ο αναβάτης κάνει πετάλι μεταφέροντας τον εαυτό του αλλά και τον αρκετά μεγάλο χώρο για αποσκευές που διατηρεί το Z-Triton.

Όταν μεταμορφώνεται σε σκάφος, οι ρόδες αποχωρούν και μία ηλεκτρική μηχανή αναλαμβάνει τα ηνία σεβόμενη πλήρως το περιβάλλον. Η αυτονομία μας δεν ξεπερνά τα 10 χλμ – ιδανική, δηλαδή, για ποτάμια και λίμνες, απαγορευτική για θαλασσινά ταξίδια.

Στο τέλος, το στοιχείο που κάνει το Ζ-Τriton να ξεχωρίζει είναι η τρίτη του -ποιος θα το περίμενε;- μεταμόρφωση, αφού έχει τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε ένα μικροσκοπικό τροχόσπιτο καθώς οι δύο θέσεις που διατηρεί μετατρέπονται σε ιδανικό κάλυμμα για έναν μεσημεριανό ύπνο. Μήπως, τελικά, αυτή η ευρεσιτεχνία από τη Λευκορωσία είναι το μέλλον των ταξιδιών;

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις