Απόλυτο viral ”χρίστηκε” ο τεράστιος ιστός αράχνης, που εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση από το Σπρίνγκφιλντ, σ’ ένα μονοπάτι, σύμφωνα με το τμήμα Προστασίας του περιβάλλοντος στο Μιζούρι (Department of Conservation). Η ανάρτηση έγινε στο Facebook και αμέσως δέχθηκε εκατοντάδες σχόλια και κοινοποιήσεις.

ORBWEAVER SPIDERWEB: MDC Media Specialist Francis Skalicky snapped a pic of the orbweaver's spiderweb while out on a…

Gepostet von Missouri Dept. of Conservation amMittwoch, 30. September 2020

Ο κυκλικός αυτός ιστός, υφάνθηκε ανάμεσα σε δύο δέντρα, και είναι ιδιαίτερα περίτεχνος και περίπλοκος, που αμέσως ”αιχμαλώτισε” όσους είδαν την ανάρτηση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, οι αράχνες που φτιάχνουν τόσο εντυπωσιακούς ιστούς, είναι, συνήθως, μεγάλες σε μέγεθος και τριχωτές. Ο ιστός αυτός, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, δεν παραπέμπει σε παγίδα για έντομα.

Γιατί οι αράχνες φτιάχνουν ιστό;

Οι αράχνες υφαίνουν τον ιστό τους μέσω ενός στενόμακρου οργάνου, του spinneret. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως, σε συγκεκριμένες διαμέτρους, η αντοχή του ιστού είναι ικανή να ξεπεράσει την αντοχή του ατσαλιού. Η χρήση του ιστού, παρά το γεγονός ότι προορίζεται για παγίδα εντόμων, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Ο ιστός χρησιμοποιείται από τις αράχνες και για την μετακίνησή τους. Οι ιστοί που χρησιμοποιούνται για πλοήγηση, αποτελούνται από τουλάχιστον 2, έως και 4 γραμμές, τυλιγμένες η μια με την άλλη.

Από τα σημεία στα οποία περνάνε, οι αράχνες αφήνουν ένα μεταξωτό ίχνος, το οποίο όταν η αράχνη προχωρήσει, απορρίπτεται. Συνήθως τα παίρνει ο αέρας, ή σε κλειστούς χώρους συσσωρεύονται, δημιουργώντας μεγαλύτερους και ανομοιόμορφους ιστούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις