Το ηφαίστειο Σεμέρου, που είναι το υψηλότερο στην πυκνοκατοικημένη Ιάβα, με ύψος 3.676 μέτρων, εξερράγη σήμερα Σάββατο, εκτοξεύοντας στάχτη και καπνό σε ύψος 4,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Associated Press. Δεν υπήρξε επιχείρηση εκκένωσης των χωριών, αλλά η αρμόδια υπηρεσία έκτακτων αναγκών, συνέστησε προσοχή στους ανθρώπους που ζουν κοντά στο ηφαίστειο. Αξιωματούχος της υπηρεσίας, δήλωσε πως οι έντονες βροχοπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν νέα διαρροή λάβας από το ηφαίστειο.

Ο συναγερμός για το ηφαίστειο Σεμέρου, βρισκόταν ήδη στο “κόκκινο” καθώς έχει ξεκινήσει να εκρήγνυται από τον Μάιο. Στις αρχές Δεκεμβρίου εκτόξευσε στάχτη στα 3.000 μέτρα, προκαλώντας πανικό στους ντόπιους. Η Ινδονησία βρίσκεται στο λεγόμενο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” του Ειρηνικού Ωκεανού, μία περιοχή έντονα σεισμογενή. Θεωρείται ότι στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 120 ενεργά ηφαίστεια.

46 νεκροί, δεκάδες εγκλωβισμένοι

Στο μεταξύ ο απολογισμός από την σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ της Παρασκευής στο Σουλαουέσι, έφτασε τους 46 νεκρούς. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια.  Περισσότεροι από 820 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περίπου 15.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά τον σεισμό. Ορισμένοι αναζήτησαν καταφύγιο στα βουνά, ενώ άλλοι έχουν κατακλύσει τα κέντρα υποδοχής σεισμοπαθών.

Ο σεισμός και οι μετασεισμοί, είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν περισσότερα από 400 σπίτια και δύο ξενοδοχεία και να ισοπεδωθεί ένα νοσοκομείο και το γραφείο του περιφερειακού κυβερνήτη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι, κάτω από τα χαλάσματα.

Η Ντουικορίτα Καρναουάτι,  επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, προειδοποίησε πως ένας ακόμη ισχυρός σεισμός είναι πιθανός και το μέγεθός του θα μπορούσε να φθάσει τους 7 βαθμούς, προτρέποντας τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τις ακτές λόγω του κινδύνου ενός τσουνάμι. Ο σεισμός των 6,2 βαθμών ήταν ανάλογος με τη σεισμική δόνηση του 1969 που προκάλεσε τσουνάμι και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 64 άνθρωποι στο δυτικό Σουλαουέσι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις