Πόλεμος για τον Παπικό Θρόνο: Παιχνίδια εξουσίας κρίνουν την ισχύ της Ρώμης στην Εκκλησία
Ο Πιέτρο Παρολίν, ΥΠΕΞ του Βατικανού, φαίνεται να συσπειρώνει τους καρδινάλιους που επιθυμούν την αποκατάσταση του κεντρικού ρόλου της Ρώμης, καθώς οι ζυμώσεις εντείνονται εν όψει της συνόδου.

Τα περισσότερα πρωινά από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, περίπου 180 καρδινάλιοι συγκεντρώνονται σε μια αίθουσα συνελεύσεων στο Βατικανό όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico.
Καθισμένοι σε σειρές από ξύλινες καρέκλες, ανταλλάσσουν λόγια πίσω από τα οποία κρύβεται η μάχη για την κατεύθυνση της παγκόσμιας θρησκείας τους, που αριθμεί 1,4 δισεκατομμύρια πιστούς.
Το Παρασκήνιο του Κονκλαβίου
Υπό την προεδρία ενός 91χρονου καρδινάλιου με προβλήματα ακοής (που φημολογείται ότι δίνει εντολές φωνάζοντας όταν νομίζει ότι μιλά σιγά), οι κοκκινοσκούφηδες κληρικοί μοιράζονται ευγενικά σχόλια για τον εκλιπόντα ποντίφικα. Όμως, κάτω από την επιφάνεια, κρύβεται βαθιά ανησυχία για την αμφιλεγόμενη 12ετή ηγεσία του.
«Όλοι είναι πολύ διακριτικοί, αλλά πρέπει να ξέρεις την κατάσταση για να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις», αποκαλύπτει πρόσωπο που δίνει το παρών στις "γενικές εκκλησίες" – τις συγκεντρώσεις που αποτελούν εστίες έντονου λόμπι πριν το κονκλάβιο της 7ης Μαΐου. «"Ήταν καλός ιερέας", λένε. "Αλλά πρέπει να δούμε και τους προηγούμενους, ολόκληρη την παράδοση"».

Πολιτισμικοί πόλεμοι αλά Αμερικανικά και η πραγματική μάχη: Ποιος Κυβερνά την Εκκλησία;
Πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς το επερχόμενο κονκλάβιο σκιάζεται από πολιτισμικούς πολέμους αμερικανικού τύπου. Ακόμη και η Αγία Μητέρα Εκκλησία δεν γλιτώνει, με τους συντηρητικούς τύπου MAGA να έρχονται αντιμέτωποι με τους ανεκτικούς προοδευτικούς που στηρίζουν τα LGBTQ+ δικαιώματα.
Πέρα όμως από τους πολιτισμικούς πολέμους, οι διαιρέσεις αφορούν κάτι πιο συγκεκριμένο: το μέλλον της εκκλησιαστικής εξουσίας. Ποιος πρέπει να την ασκεί, σε μια Εκκλησία που ξεπερνά ταχύτατα τα όρια της Ρώμης, του παλιού ευρωπαϊκού της προπυργίου;
Κατά τη θητεία του, ο Φραγκίσκος άλλαξε δραματικά τη γεωγραφική ισορροπία, διορίζοντας 50 καρδινάλιους με δικαίωμα ψήφου (σχεδόν τους μισούς από τους 133 σημερινούς εκλέκτορες) εκτός των παραδοσιακών δυτικών κέντρων. Καρδινάλιοι από το Μπρίτζταουν της Αγίας Λουκίας ή το Μπογκόρ της Ινδονησίας απέκτησαν φωνή, ενώ μεγάλες αρχιεπισκοπές όπως του Λος Άντζελες αγνοήθηκαν.
Θρησκευτικός γάμος διαζευγμένων και ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια στο στόχαστρο
Επιπλέον, ο Φραγκίσκος ξεκίνησε παγκόσμιες συνόδους για καυτά ζητήματα όπως οι ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια και ο θρησκευτικός γάμος για διαζευγμένους. Στόχος ήταν η μεγαλύτερη εμπλοκή λαϊκών, γυναικών και κληρικών από την Αφρική και την Ασία στη λήψη αποφάσεων.
Η Κουρία Χάνει Δύναμη
Αυτές οι διαβουλεύσεις, όμως, έδωσαν μεγαλύτερη αυτονομία στους μη Ευρωπαίους, κατακερματίζοντας την εφαρμογή της θεολογίας και αφαιρώντας δύναμη από την Κουρία, τη γραφειοκρατία του Βατικανού. Μία από τις τελευταίες, ενοχλητικές για πολλούς, κινήσεις του Φραγκίσκου ήταν να παρατείνει αυτές τις συζητήσεις για άλλα τρία χρόνια.

Πιέτρο Παρολίν: Ο Άνθρωπος της Ρώμης;
Η κληρονομιά αυτής της απόφασης και το πού βρίσκεται πραγματικά η εξουσία της Εκκλησίας κυριαρχούν τώρα στις συζητήσεις. Και η ιδεολογική πάλη, σύμφωνα με τρεις πηγές, εστιάζει σε έναν άνθρωπο: τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας και μακροχρόνιο σύμμαχο του Φραγκίσκου, Πιέτρο Παρολίν.
Στο Στόχαστρο ο Διπλωμάτης - Οι υποστηρικτές: 'Γηραιοί' και Ιταλοί
Ο οξυδερκής διπλωμάτης είναι ήδη αντικείμενο διαμάχης από τον Φεβρουάριο, όταν ο Πάπας αρρώστησε. Η σιωπηρή διεκδίκηση πνευματικής ηγεσίας από τον Παρολίν τότε, και ο εξέχων ρόλος του σε μια προσευχή τέλη Φεβρουαρίου, ενίσχυσαν την εικόνα του αλλά προκάλεσαν και υποψίες.
Καθώς τα στοιχήματα για παπισμό Παρολίν αυξάνονται, ξεκίνησαν εκστρατείες δυσφήμισής του. Οι παραδοσιακοί τον βλέπουν ως "κλώνο του Φραγκίσκου", υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες του με την Κίνα και την εμπλοκή υπουργείου του σε σκάνδαλο 200 εκατ. ευρώ το 2019.
Τον Παρολίν στηρίζουν καρδινάλιοι άνω των 80 (που δεν ψηφίζουν αλλά ασκούν επιρροή) και Ιταλοί που θέλουν έναν συμπατριώτη τους στον θρόνο του Πέτρου μετά από 47 χρόνια μη Ευρωπαίων παπών.
Το Μέτωπο Κατά Παρολίν: 'Όχι' στην Παλινόρθωση
Η προώθηση του Παρολίν εξόργισε την φιλο-Φραγκισκική φατρία, που φοβάται αναίρεση των μεταρρυθμίσεων. Κάποιοι τον παρουσιάζουν ως "κρυφο-συντηρητικό" και προωθούν τον Μαλτέζο καρδινάλιο Mario Grech ως υποψήφιο συνέχειας. «Η Ρώμη δεν μπορεί να κατανοεί όλες τις δυναμικές στις άλλες ηπείρους», λέει μια πηγή τους. «Δεν θέλουν η Εκκλησία να διευθύνεται από την Κουρία».

Κατακερματισμένοι και Χωρίς Ηγέτη;
Αυτό το στρατόπεδο, όμως, είναι κατακερματισμένο, κακώς συντονισμένο και με λίγους ισχυρούς υποψηφίους. Οι "νέοι" καρδινάλιοι από "ασήμαντες" θέσεις κινδυνεύουν από τις μηχανορραφίες των "σκληρών πολιτικών" της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, λέει ο ιστορικός Miles Pattenden.
Τίποτα δεν έχει κριθεί
Βέβαια, η προώθηση του Παρολίν δεν εγγυάται την επιτυχία του – το κονκλάβιο συχνά "τιμωρεί" τους αρχικούς πρωτοπόρους. Και η διαμάχη για την πρωτοκαθεδρία της Ρώμης είναι μόνο μία από τις πολλές (ανοχή ΛΟΑΤΚ+, οικονομικά, κακοποίηση). Κάποιοι λένε ότι το άστρο του Παρολίν ήδη πέφτει μετά από μια μη χαρισματική λειτουργία.
Ίσως η υποστήριξη στον Παρολίν να αφορά λιγότερο τον ίδιο και περισσότερο την ιδέα που εκπροσωπεί. Θα μπορούσε να υπάρξει όρεξη για μια πιο εύπεπτη εναλλακτική με παρόμοια άποψη. Για κάποιους κληρικούς, μια Εκκλησία χωρίς τη Ρώμη είναι εξίσου αδιανόητη με έναν πάπα που δεν είναι καθολικός.