Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η ανταλλαγή των 1.000 αιχμαλώτων με τη Ρωσία
Η ανταλλαγή των αιχμαλώτων αποτελεί συμφωνία η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στην Τουρκία.
Ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής των 1.000 αιχμαλώτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα τις περασμένες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αναφερθεί στο γεγονός νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής 23/05 συγχαίροντας τις χώρες και διερωτώμενος εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει «σε κάτι μεγάλο», σε μια πιθανή αναφορά σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.
Μια συμφωνία για «μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων μόλις ολοκληρώθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Θα εφαρμοστεί σύντομα. Συγχαρητήρια στις δύο πλευρές για αυτή τη διαπραγμάτευση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι μεγάλο;», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο δίκτυο Truth Social.
Οι «καρποί» της διαπραγμάτευσης στην Κωνσταντινούπολη
Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στη διάρκεια δίωρων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, 1.000 από κάθε πλευρά, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν στην κατάπαυση πυρός που πρότεινε ο Τραμπ. Στις προηγούμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων είχαν μεσολαβήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Ντίμτρι Μεντίνσκι - σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου - δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ενώ διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις επαφές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Sky News, μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας κατήγγειλαν ότι η Ρωσία απείλησε με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών.
Μάλιστα, η πηγή σημείωσε ότι οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας κατάπαυσης του πυρός και περίμεναν τους ανωτέρους να τις εγκρίνουν.