ΗΠΑ Ελλάδα: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει ελληνικά δημοσιεύματα περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, προς στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Θανάσης Τσίτσας, οι ΗΠΑ τηρούν για ακόμα μια φορά τη γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας. Τρεις ημέρες μετά από την επίσκεψη του Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε, αλλά κράτησε και αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν ο ίδιος και ο Πενς προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Η απάντηση του εκπροσώπου αναφέρει: «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά από την δήλωση αυτή, έγκυρη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.

Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και – αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα – δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις