Νέος εκλογικός νόμος: Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση τη Δευτέρα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης,με διαδικασίες fast – track, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών.Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.Το σχέδιο νόμου «εκλογή βουλευτών» αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. ΣΥΡΙΖΑκαι ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις του, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στην συμπολίτευση για άμεση εφαρμογή του νόμου, αφού απαιτούνται 200 ψήφοι.

Ο νέος εκλογικός νόμος επαναφέρει το υπέρμετρο μπόνους των 50 εδρών, υπό την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό 40%. Επίσης, το «κατώφλι» που πρέπει να περάσει ένα κόμμα προκειμένου να πριμοδοτηθεί έχει οριστεί στο 25%. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο νέος νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.Κατά την αιτιολογική έκθεση, οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Η αναλογική κατανομή των εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό επί των εγκύρων ψηφοδελτίων μικρότερο του 25%.
  • Ο μηχανισμός μείωσης αναλογικότητας έως του 83,3% εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 25% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.
  • Ως προς το εκλογικό μπόνους, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον 25% των ψήφων για να εξασφαλίσει 20 επιπλέον βουλευτές. Από αυτό το ποσοστό και πάνω, για κάθε μισή μονάδα (0,5%) που προστίθεται ο νικητής των εκλογών θα κερδίζει μία επιπλέον έδρα. Το πρώτο κόμμα για να λάβει όλο το μπόνους (50 έδρες) θα πρέπει να συγκεντρώσει εκλογικό ποσοστό 40%, ενώ για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να αγγίξει το 40,4%.


Θεοδωρικάκος

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, είπε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.Εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.


Σκουρλέτης

Την άποψη ότι η απλή αναλογική είναι «ένα βαθιά δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, που αναβαθμίζει τη δημοκρατία», εκφράζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5». Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης επί του θέματος, σημειώνει ότι «ιστορικά η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές, σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες αφορούσαν τη λειτουργία του πολιτεύματος». «Δεν μας προκαλεί έκπληξη που η Νέα Δημοκρατία θέλει να κλείσει "εντός μίας αγκύλης" την ιστορία της απλής αναλογικής», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι το «ενδιαφέρον» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να δει «την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ». «Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική, να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία», υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι «κάτω από φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες θα περίμενε κανείς η επίτευξη πλειοψηφίας γύρω από το πρόσωπο ενός Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιστοιχεί και με ευρύτερες συμφωνίες και συναινέσεις για την ασκούμενη πολιτική». «Τώρα βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία σκέπτεται -θα δούμε τι θα γίνει- να επιλέξει κάποια πρόσωπα ως ένα προπέτασμα για να καλύψει επί της ουσίας την αντικοινωνική, ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της», επισημαίνει.Εξάλλου, κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική «αυταρχισμού», σημειώνοντας ότι «η πλευρά του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη» είναι «η ρατσιστική, η πλευρά η μισαλλόδοξη, είναι αυτή η οποία μας θυμίζει αντίστοιχες καταστάσεις συγγενών κομμάτων από τον ευρωπαϊκό χώρο, τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα γεγονότα στο Κουκάκι, κάνει λόγο για «άψογη σκηνοθεσία» εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφράζοντας δε την πεποίθηση, ότι «κάθε φορά που θα θέλει η Νέα Δημοκρατία να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από το περιεχόμενο της πολιτικής της, για παράδειγμα στα εργασιακά ζητήματα, τόσο πιο έντονα θα βλέπουμε τέτοιες αναφορές».Τέλος, επαναλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βρέθηκε «απροετοίμαστη» στο ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ μιλάει για «μεγάλους κινδύνους» από την εμπλοκή της χώρας «σε αυτή την πολύ κρίσιμη αντιπαράθεση πολεμικού χαρακτήρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με απρόβλεπτες συνέπειες για εμάς». Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ως του μοναδικού Ευρωπαίου ηγέτη ο οποίος επικρότησε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, αλλά και στο διάβημα που βγήκε στη δημοσιότητα, εκ μέρους της ιρανικής πλευράς, που δείχνει ότι δεν είναι απλώς και μόνο κάποιες δηλώσεις, μια πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους της χώρας, αλλά είναι μια έμμεση εμπλοκή σε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη».Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «σχετικό είναι και το ζήτημα της συμφωνίας για την παράταση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα» και εξηγεί ότι «γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει στη δεδομένη συγκυρία να παγώσει αυτή η συμφωνία». «Δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κλιμάκωση ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, να μην έχουμε μία παρέμβαση από την αμερικανική πλευρά υπέρ της χώρας μας κι εμείς, ταυτόχρονα να τα παρέχουμε όλα», υπογραμμίζει.