Βουλή κατώτατος μισθός: Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε στη Βουλή η ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα. Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αιχμηρές αναφορές στην ανεργία και την απασχόληση, τον κατώτατο μισθό και την προστασία των εργαζομένων, όπως και την ανάπτυξη της οικονομίας και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Κρίθηκε, μάλιστα, απαραίτητη, καθώς είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προτεραιότητά της κυβέρνησής του η δημιουργία «πολλών, νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας».Διαβάστε: Γιάνης Βαρουφάκης: Κατέθεσε φάκελο με στικάκια από τις συνομιλίες στα Eurogroup του 2015 – Τον επέστρεψε ως απαράδεκτο ο πρόεδρος της Βουλής


Μητσοτάκης: Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους πολίτες

«Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επινοεί σκιές, δεν μπορεί ωστόσο να κρύψει την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ψέματα και ανακρίβειες» στα εργασιακά, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρες ιδεολογικές διαφορές της κυβέρνησης της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου όπου θα έχουν μερίδιο όλοι, δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στα προβλήματα ανισότητας» σημείωσε για να προσθέσει ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική για τη χώρα είναι η δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων εργασίας.

Κατηγόρησε παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους πολίτες» και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση «θα κλείνει την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο». «Να ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος το νέο» είπε, συμπληρώνοντας ότι η κοινωνική ευημερία εξαρτάται από το αν δημιουργούνται καθημερινά πολλές και καλές θέσεις εργασίας. «Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει την ανάσα στην αντιμετώπιση της ανεργία, όχι οι προσλήψεις προς το Δημόσιο, όχι πάντως με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» και «δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». «Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» συνέχισε.

Αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στους δείκτες που πιστοποιούν – όπως είπε – την θετική της πορεία. «Δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο, ενώ για πρώτη φορά η χώρα εξέδωσε 15ετες ομόλογο» ανέφερε.

«Τα τελευταία δεδομένα αποκαλύπτουν ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε την εκτίμησή της στο 2,4%» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέλος στην καθήλωση». Εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί τον φόβο απέναντι σε κάθε αλλαγή και σχολίασε πως «μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν». Στόχος, όπως είπε, είναι «να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση». Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει με ενίσχυση του εισοδήματος, μείωση των φόρων.

«Μειώνουμε τη φορολόγηση της εργασίας, αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μειώνουμε τις εισφορές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συνδέεται με το ΑΕΠ, συστήνοντας υπομονή μέχρι τον Ιούνιο. "Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα. Κάντε υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεση μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με ευθύνη και ρεαλισμό. Εάν, κ. Τσίπρα, ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε βοηθήστε και εσείς να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αντί να κινδυνολογείτε για την πορεία της", είπε.

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα 6 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Επισήμανε παράλληλα πως η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς, δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο της εργασίας. «Τα πεδία της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής είναι αλληλένδετα. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να λάβει το ρόλο του επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, απέτυχε, με τους εργαζομένους να είναι οι μεγάλοι χαμένοι» είπε. Έκανε επίσης λόγο για «θωράκιση των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης, προστασία της εργασίας με σύγχρονες πολιτικές». «Ο εργαζόμενος σήμερα ήδη ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Διατηρήθηκαν όλα τα σταθερά επιδόματα, το αφορολόγητο έμεινε εκεί που ήταν, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι που μειώνει φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ σε ορισμένα είδη όπως τα διαγνωστικά φάρμακα» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ψέματα και ανακρίβειες του Αλέξη Τσίπρα τις οποίες επιχείρησε να αποδομήσει: «Τί είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε το Νοέμβριο στο 16,5%.

Δεύτερο ψέμα: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000το 2019

Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοιχο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τέταρτο ψέμα. Έχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης

Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και από την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό.

Έκτο ψέμα: Η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη;

Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα. Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε τη δευτερολογία του Κυριάκου ΜητσοτάκηΤσίπρας: Εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και τους ισχυρισμούς στον προϋπολογισμό για ισχυρή ανάπτυξη και απασχόληση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, εάν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει προοπτική ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και δεν τηρούνται τα δικαιώματά τους» είπε ο κ. Τσίιπρας, υπογραμμίζοντας πως: «Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, καταλαβαίνουν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ήταν προσπάθεια να ωραιοποιήσει τη κατάσταση».

Τα στοιχεία της Κομισιόν, συνέχισε, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους προεκλογικούς για ανάπτυξη 4% ακόμη και τους ισχυρισμούς στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,8% και τους προσγειώνουν στο 2,4%, ενώ βλέπουν ανάπτυξη 2% για το 2021. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ οι ιδεολογικές διαφορές με τη Ν.Δ. είναι πολύ μεγάλες. «Εσείς πιστεύετε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας, την απορρύθμιση και τη μείωση των μισθών» τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε τους αναπτυξιακούς ρυθμούς 4%, ούτε πολλές και καλές δουλειές… Αντιθέτως από τον Αύγουστο και μετά πετύχατε διαρκή αρνητικά ρεκόρ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όσο και εάν μειώσεις τη φορολογία στα κέρδη, εάν η πολιτική σου δεν είναι πολιτική της ενεργού ζήτησης, εάν δεν αυξηθεί ο κατώτατος και ο μέσος μισθός».

Πιο «σκληρός κι ανελέητος» ο Μητσοτάκης από τον Τόμσεν

Ποιος Τόμσεν; Πιο «σκληρός κι ανελέητος» από τον διαβόητο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποδείχτηκε στα εργασιακά ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπακούει στις υποδείξεις του ΣΕΒ. Του καταλόγισε ότι «κάνει δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάγοντάς τες σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς καθώς και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόστιμα και σ' αυτούς».

Τσίπρας: Αυτά είναι τα οκτώ «χτυπήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως έγινε οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς παρουσιάζοντας οκτώ «χτυπήματα», όπως τα αποκάλεσε, που γυρίζουν τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου.

Χτύπημα 1ο: Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Με στόχο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «να επιστρέψουμε σε αυτό που ξέρετε καλά, την ανομία στους χώρους εργασίας, την ασυλία στους παραβάτες, τις διαγραφές προστίμων, τις εξυπηρετήσεις.

Χτύπημα 2ο: Κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη ένα απόγευμα του Αυγούστου που προκάλεσε την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Χτύπημα 3ο: Κατάργηση την ίδια ημέρα των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Χτύπημα 4ο: Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο, αλλά και δημιουργία ζωνών φθηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Συγχρόνως δόθηκε «λευκή επιταγή» στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς

Χτύπημα 5ο: Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. Έτσι, κλειδώνει το σύστημα από όλες τις πλευρές και αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία

Χτύπημα 6ο: Με υπουργική απόφαση «στα μουλωχτά» ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η κυβέρνηση μείωσε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αυξάνοντας το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. «Ουσιαστικά καλείτε τους εργοδότες να παρανομούν, τούς λέτε «σας συμφέρει να μην τηρείτε τα ωράρια, να μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, δίνεται στους εργοδότες όλων των ειδών τα κίνητρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Χτύπημα 7ο: Η άρνηση της κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

Χτύπημα 8ο: Η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι για πρώτη φορά μετά τη Χούντα έχουμε απολύσεις στις Τράπεζες , απολύσεις στα λιπάσματα Καβάλας, στα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση, στον ΟΤΕ, κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Διαβάστε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα: Μίζες, Κρίση, Θαλασσοδάνεια τα κάνατε όλα σωστάΓεννηματά: Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία

«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τα εργασιακά. Απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ τόνισε: «Στοιχείο πρώτο, 1.130.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 35%, είναι εφιαλτικό νούμερο και κανείς δεν μπορεί να δηλώνει από αυτό το έδρανο ικανοποιημένος» ενώ διερωτήθηκε: «Αυτή η άποψή σας για την κανονικότητα, οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί και οι άνεργοι χωρίς προοπτική;».

Κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι «δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους και τους άνεργους» και ότι «φροντίζει μόνο για τους λίγους και ισχυρούς» και απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στη φθηνή και αξιωμένη εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό». «Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.

Κάλεσε ακόμη τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τα «ανατολίτικα παζάρια για τον κατώτατο μισθό». «Ο κατώτατος μισθός μπορεί και πρέπει να αυξηθεί, αλλά μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Όχι άλλα μεγάλα λόγια, πράξεις τώρα αν θέλετε να πάμε πραγματικά σε μία κανονικότητα».Κουτσούμπας: «Δίνετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό σε εταιρίες – Oδηγείτε τους εργαζόμενους στις αγκαλιές των αρπαχτικών»

Επίθεση στη κυβέρνηση για την πολιτική της στο ασφαλιστικό και γενικότερα στα εργασιακά δικαιώματα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο κ. Κουτσούμπας, χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό, νόμο Κατρούγκαλου/Βρούτση και σημείωσε πως η σύνταξη θα σπάσει σε ένα μικρό τμήμα που θα εγγυάται το κράτος και από εκεί και πέρα θα υπάρχει ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται σε ρίσκο και χρηματιστηριακό τζόγο.

«Αυτές τις μέρες, έχει κορυφωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα για να απενοχοποιήσετε το νομοθετικό έκτρωμα. Έχετε δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα, για να παραδώσετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό στις εταιρίες. Πατάτε στην άγνοια νέων εργαζομένων για να μη μπορούν ν’ ασχοληθούν με αυτό, στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των αρπαχτικών με τις φανταχτερές τους διαφημίσεις», είπε και πρόσθεσε: «έχετε δημιουργήσει το έδαφος για να γίνει το ασφαλιστικό εμπόρευμα για όποιον έχει, όσο έχει και αν έχει».Βαρουφάκης: Η κανονικότητα δεν είναι εδώ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε.

«Όπως διδάσκουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου, όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, δίνει μια ώθηση και στον μέσο μισθό. Στη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός αλλά μειώθηκε ο μέσος», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και ανέφερε: «Μια εξήγηση είναι ότι η διαφορά κόστους, η υπεραξία, δεν επενδύεται. Η άλλη εξήγηση είναι ότι οι επιχειρήσεις αντικαθιστούν εργαζόμενους με φθηνότερους εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους κλπ». «9.000 καθαρίστριες δουλεύουν με μίσθωση έργου και πληρώνονται ανά 3μηνο. Μια τέτοια καθαρίστρια, μου έλεγαν πρόσφατα, έπαθε καρκίνο και οι άλλες καθαρίστριες έκαναν τη δουλειά της για να μην απολυθεί», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πραγματικότητα εκεί έξω, αντίθετα με ό,τι λέγεται εδώ μέσα, είναι ένας βρώμικος πόλεμος εναντίον την εργασίας». Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «οι μικρομεσαίοι πεθαίνουν στη χώρα μας αλλά οι μεγάλοι προσοδοφορούν. Ναι, στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Αλλά πρέπει να μειώσετε και τον συντελεστή φορολόγησης για τους μικρομεσαίους».Βελόπουλος: Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου

Μας είπε [ο πρωθυπουργός] για νέα προγράμματα και νέες θέσεις, αλλά αυτές είναι στους δήμους. Αυτό είναι ανάπτυξη; Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου. Άλλο η παροχή υπηρεσίας κι άλλο το να παράγω προϊόντα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε πως «παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση δεν γίνεται» και πρόσθεσε

: «Το 2009 η χώρα μας είχε ΑΕΠ 120 δισ. περισσότερα από τη Ρουμανία και σήμερα η Ρουμανία έχει ΑΕΠ 20 δισ. περισσότερα από την Ελλάδα. Τη χώρα την οδήγησαν εδώ οι επιλογές σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το ιδιωτικό χρέος, οχι το δημόσιο, και δεν το λέτε». «Λέτε κ.πρωθυπουργέ ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Η COSCO, η Fraport, δεν είναι κρατικές; Το κράτος μπορεί να είναι επιχειρηματίας, αρκεί να έχει κατάλληλη ηγεσία, όχι κομματικούς διευθυντές», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις