Βαρουφάκης Βουλή: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, κατέθεσε έναν ογκωδέστατο φάκελο,στον οποίο υποστήριξε ότι περιέχονται οι μυστικές ηχογραφήσεις των Eurogroup του 2015. O κ. Βαρουφάκης καταθέτοντας τον φάκελο είπε ότι αφήνει στη«διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο Σώμα. Μάλιστα, διάβασεαπόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα. Στησυνέχεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού. Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

Στην πρωτολογία του, είχε πει για τον Αλέξη Τσίπρα: «Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει “ε, θα δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά”» για να συμπληρώσει: «Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Πόσο έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη. Φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πει από το βήμα της Βουλής, «δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο, άκουσα με πολλή προσοχή αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης. Έχω μια απορία κατ' αρχάς κ. Τσίπρα. Γιατί δεν είστε ποτέ στην αίθουσα όταν μιλά ο κ. Βαρουφάκης; Γιατί; Γιατί φροντίζετε πάντα να απουσιάζετε; Ο κ. Βαρουφάκης είπε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα»,τόνισε και συνέχισε:

«Μέσα σ' αυτά, εγώ δεν το είχα ξανακούσει, με προέτρεψε να διαβάσω το βιβλίο του, το οποίο ομολογώ ότι δεν το έχω διαβάσει. Μας είπε ότι το γνώριζε ο κ. Τσακαλώτος, να δώσουμε τα πλεονάσματα, τα μεγάλα πλεονάσματα, για να πάρουμε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα κύριε Τσίπρα; Έτσι εξηγείται η επιμονή σας γιατί δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων;»


Πρόεδρος Βουλής: Επιστρέφω ως απαράδεκτο τον φάκελο

Την αναστάτωση που προκλήθηκεστο Κοινοβούλιο από την τοποθέτηση Βαρουφάκη, έλυσε ο Πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας. Πήρε το λόγο και είπε:«Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη. Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων», τόνισε ο Κώστας Τασούλας.


Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο επέλεξε την παρούσα συγκυρία για να «απασφαλίσει» τη «βόμβα», όπως την ονομάζει ο ίδιος,που εδώ και χρόνια κρατούσε στα χέρια του. Και κυρίως γιατί να επιθυμεί να «κλέψει τις εντυπώσεις» σε μια συνεδρίαση με ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά θέμα, όπως είναι ο κατώτατος μισθός. Την τέχνη του εντυπωσιασμού πολλοί αγάπησαν, η πολιτική ουσία, όμως, είναι το ζητούμενο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις