Προανακριτική Novartis: Νέα δεδομένα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης δημιουργεί το έγγραφο που απέστειλε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην επιτροπή η Εισαγγελέας Διαφθοράς, και το οποίο καταρρίπτει τις αιτιάσεις περί σκευωρίας.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η Ελένη Τουλουπάκη στο έγγραφο, μάρτυρες της Προανακριτικής έχουν προβεί σε ψευδομαρτυρία φωτογραφίζοντας εμμέσως τους Ελένη Ράικου και Ιωάννη Αγγελή.Πιο αναλυτικά, με απόρρητο έγγραφό του το FBI που είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017, όταν δηλαδή ακόμη επικεφαλής του τμήματος ήταν η Ελένη Ράικου, ενημέρωνε ότι στέλεχος της Novartis Hellas του οποίου μάλιστα ανέφερε και το όνομα είχε δώσει μίζα σε Έλληνα πολιτικό.

Ωστόσο, στο εν λόγω έγγραφο δεν αναφερόταν του όνομα του Έλληνα πολιτικού αλλά η ιδιότητά του. Από την πλευρά του,το FBI ξεκαθάριζε προς την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου ότι τα χρήματα που είχαν δοθεί στον Έλληνα πολιτικό από το στέλεχος της Novartis προέρχονταν από το μαύρο ταμείο της εταιρείας. Πρόκειται για ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να περιληφθεί στη δικογραφία της Novartis, καθώς υπήρχε ρητή πλήρης απαγόρευση περί χρήσης και διάδοσης των σχετικών πληροφοριών σε οποιαδήποτε διαδικασία και σε οποιαδήποτε άλλη αρχή. Όπως προκύπτει, όμως, από τις εξελίξεις, τηνύπαρξη αυτού του εγγράφου φαίνεται ότι απέκρυψαντόσο η Ελένη Ράικου καταθέτοντας στην προανακριτική της Βουλής όσο και ο διατελέσας επόπτης της εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής. Και οι δυο,στις πολύωρες καταθέσεις τους, έχουν υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν στην εισαγγελία Εγκλημάτων της Διαφθοράς πληροφορίες σχετικά με πληρωμές, δηλαδή μίζες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το καθεστώς κάτω από οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Πιο αναλυτικά, πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής ανέφεραν ότι περιμένουν την απάντηση των αρμοδίων αρχών για τον «τόπο» και τον «τρόπο» που θα γίνει η κατάθεση, χωρίς κανείς να αποκλείει αυτό να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα. Κατά τις ίδιες πηγές, η κατάθεση θα γίνει σύμφωνα με το νόμο, την υπουργική απόφαση που ορίζει το πλαίσιο υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας και τη σχετική πράξη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Το «καθεστώς» αυτό ερμηνεύθηκε από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή που εξέτασαν τους δύο μάρτυρες.

Παραμένει ασαφές ωστόσο, κάτω από ποιες συνθήκες κατέθεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 2019 κι αν αυτό έγινε με αλλοιωμένα ή όχι τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με την ΚΥΑ (42926 οικ./2018 – ΦΕΚ 2194/Β/12-6-2018), στο άρθρο 11 αναφέρεται στη γ’ περίπτωση πως κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της, μπορεί να γίνει «όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του». «Ο στόχος μας δεν είναι να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, αλλά να αντλήσουμε πληροφορίες», επέμεναν οι ίδιες πηγές που προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, οι δύο μάρτυρες μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις για την κατάθεσή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να είσαι σαφές αν αφορά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ή την ίδια την Επιτροπή. Η Προανακριτική Επιτροπή πάντως, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να ενημερωθεί για το πού και πότε θα γίνει η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» και να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις