Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα, δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό», είπε αρχίζοντας τις δηλώσεις του, μετά το πέρας τη Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι «καλό είναι να αποφύγουμε τη δραματοποίηση». «Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις οι οποίες μερικές φορές παίρνουν πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «Στη δύσκολη κατάσταση βρεθήκαμε για λόγους που είναι λίγο πολύ γνωστοί, με την αποχώρηση της Βρετανίας, μειώθηκε το ποσό των συνδρομών».

«Ας είμαστε ρεαλιστές, ήταν εξαιρετικά περιορισμένες οι ελπίδες να πετύχουμε συμφωνία με την πρώτη απόπειρα», τόνισε, για να σημειώσει ότι «το ευρωκοινοβούλιο προσέρχεται ζητώντας ένα 3% ως προς το ύψος του προϋπολογισμού, αλλιώς θα το απορρίψει, άρα επιστρέφουμε πίσω στο σημείο μηδέν». «Ο χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. Ωστόσο οι εθνικές προτεραιότητες παραμένουν. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.


Ακούστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού


Επεσήμανε ότι παραμένουν οι προτεραιότητές μας που αφορούν ότι είναι ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να υπάρξουν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση. Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν στη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη λειτουργία της Frontex.

Ωστόσο, «δεν μπήκαμε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός λόγω των έντονων διαφωνιών. Και πρόσθεσε: «Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει».


Κληθείς να σχολιάσει για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, παρά μόνο επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τη δουλειά της και η Προανακριτική θα κάνει τη δική της δουλειά».


Διαβάστε: Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ και Κόντε – Πυρετώδεις συνομιλίες για τα κονδύλια

Με αιχμή το θέμα του προϋπολογισμού, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν, Άγκελα Μέρκελ, Τζουζέπε Κόντε και ο Πέδρο Σάντσεθ, όπου έδωσε το "παρών" και οΚυριάκος Μητσοτάκης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με επτά ηγέτες στα γραφεία της ισπανικής αντιπροσωπείας. Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος, η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Ιταλός πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.


Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό, περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της. (Αναλυτικά)

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το επταετές προϋπολογισμό της ΕΕ. «Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ», αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.