Ελλάδα Τουρκία: Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «ουσιαστικά, αν ισχύουν αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μιλάμε για κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αφορά πρωτίστως τους πρόσφυγες από τη Συριά. Ας περιμένουμε, ας είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά είναι μείζον η Ελλάδα να θέσει αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλία της», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές και σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε: «Καλές είναι οι συναντήσεις, θετικό ότι τους συνάντησε, όμως […] για μια ακόμη φορά υποτιμούν το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα νησιά, μια δύσκολη κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν», καθώς «τα τελευταία εικοσιτετράωρα αυτό που βίωσαν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι μια πρωτοφανής ένταση, μια καταστολή και μια βία που παραπέμπει σε άλλες εποχές και καθεστώτα και όχι στη δημοκρατία μας». «Με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε με τους αυτοδιοικητικούς από τα νησιά, ο πρωθυπουργός δεν διανοήθηκε ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσει μία συγνώμη από τους νησιώτες μας, τους κατοίκους των νησιών οι οποίοι βίωσαν τις τελευταίες μέρες με δικιά του ευθύνη αυτήν την πρωτοφανή βία», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τον κορωναϊό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Αλίμονο αν η κυβέρνηση, για να ξεφύγει από την πίεση που δέχεται με δική της ευθύνη στο προσφυγικό, κάνει αυτήν τη σύνδεση του κορονοϊού με το προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη των συνόρων. Είναι μια λογική, η οποία επιχειρεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, να καλλιεργήσει ρατσιστικές λογικές και αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πορεία των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ.Χαρίτσης απάντησε: «Ευτυχώς, η απόπειρα θεσμικής εκτροπής έπεσε στο κενό και οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν κανονικά, όπως προβλέπει ο νόμος και το διεθνές δίκαιο, με όλα τα ηλεκτρονικά μέτρα και την προστασία που τους δίνει ο νόμος […] Ευτυχώς, η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική αστυνομία στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ξεκαθάρισαν προς την πλειοψηφία της προανακριτικής ότι μόνο με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος μπορεί να προχωρήσει αυτή η εξέταση. Έγινε και οι προστατευόμενοι μάρτυρες επιβεβαίωσαν ξεκάθαρα αυτά τα οποία είχαν καταθέσει και στις αρχικές τους καταθέσεις προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, κατέρριψαν συντριπτικά τα περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis και μίλησαν για ένα σκάνδαλο, το οποίο, μάλιστα, συνοδεύουν και συγκεκριμένα πειστήρια».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις