Κορονοϊός Μητσοτάκης: Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη ώστε η χώρα να μην διολισθήσει στα επίπεδα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην προσπάθεια να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και να αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση προς τον ελληνικό λαό, ανακοινώνοντας πιο δραστικά μέτρα απ' όσα ήδη λαμβάνονται.

Την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων –από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως πανεπιστήμια-, για τις επόμενες 14 ημέρες έλαβε η κυβέρνηση, για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πρόσθεσε ότι θα ληφθεί μέριμνα για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Τετάρτη.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από τη Βιέννη, τόνισε ότι η απόφαση για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελήφθη για «να προλάβουμε και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα». Σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται «κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», επαναλαμβάνοντας την έκκληση οι ηλικιωμένοι «σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους». Κάλεσε σε «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια κρίση, θα την περάσουμε όλοι ενωμένοι». Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό που συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στις έξι το απόγευμα της Τρίτης.


Διαβάστε: Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα – Επιδεινώθηκε η κατάσταση του 66χρονου στην Πάτρα [vid]


Στην ανακοίνωση πέντε νέων κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησε το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας σε 89 τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα πέντε νέα κρούσματα, οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Κατά την ίδια ενημέρωση επιβαρύνθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου και η κατάστασή του κρίνεται πλέον κρίσιμη.

Η αυξημένη δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες έξι ημέρες και η οποία είχε ως επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα και τα «εισαγόμενα» κρούσματα από το Ισραήλ, σημείωσε μια καμπή, μία κομβική μετάβαση, την οποία επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας: εντοπίστηκαν τα πρώτα τέσσερα κρούσματα της νόσου Covid-19, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης, δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης αυτών των ατόμων στον ιό είτε μέσω ταξιδιού σε ενδημική χώρα είτε μέσω επαφής με πρόσωπο που έχει ταξιδέψει ή που έχει νοσήσει.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο ειδικός, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού. Τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν και στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και ότι μπορεί να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, που αποτελούν δηλαδή εστίες μετάδοσης χωρίς να το γνωρίζουν.

Κορονοϊός: Ένας στους χίλιους ασθενείς θα εμφανίσει συμπτώματα μετά την καραντίναΤσίπρας

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη δημόσια υγεία, τη θωράκιση της οικονομίας και τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, προσλήψεις στο ΕΣΥ, αύξηση των ΜΕΘ, μείωση των πλεονασμάτων, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, προστασία α' κατοικίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο νέος κορονοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας», αλλά «κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας». «Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε», τονίζει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη». «Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας», σημειώνει και προσθέτει ότι «όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας». Επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας, αλλά ζήτημα κοινής λογικής και ανθρωπιάς.


Διαβάστε: Μόσιαλος για κορονοϊό: Η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει


Πέντε νέα κρούσματα στη χώρα


Διαβάστε: Μητροπολίτης Ιγνάτιος για κορονοϊό: Δεν κλονίζεται η πίστη μας εάν κοινωνήσουμε αργότερα [vid]Οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε 8 οδηγίες στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας». Όπως ανακοινώθηκε, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με τουπουργείο Υγείαςκαι τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις