Κορονοϊός Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών-μελών σε μέσα και προσωπικό. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των 27, ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (πχ μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (πχ αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη-μέλη.


Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες λόγω του κορονοϊού


Διαβάστε: Κορονοϊός: Σχήμα για δεκαπενθήμερες άδειες στους γονείς λόγω των κλειστών σχολείων


Κυβερνητικές πηγές

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. «Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», υπογράμμισε, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.

Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.


Διαβάστε: Κορονοϊός Μητσοτάκης: Μέτρα για τη μη εξάπλωσή του ανακοινώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός


Κλειστά τα σχολεία, με άδεια οι γονείς


Διαβάστε: Αυτοί είναι οι λόγοι που αυξάνοντα ραγδαία οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ιταλία – 168 νεκροί σε μια ημέρα


Κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -δημόσιων και ιδιωτικών- όλων των βαθμίδων για 14 ημέρες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια πρόληψης της επέκτασης του κορονοϊού. Το μέτρο αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια, καθώς η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να κλείσουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και πάσης φύσεως εξωσχολικές δομές εκπαίδευσης.


Άδειες για τους γονείς

Άδεια ειδικού σκοπού με ηλικιακό όριο του παιδιού, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, μετά την απόφαση να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 14 μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να δοθεί άδεια 15 ημερών σε κάθε γονέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αφορά σε άδεια 15 συν 15 ημερών, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα. Οι ημέρες της άδειας θα χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες. Αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζόμενου, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της άδειας θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο κάνει λόγο για 10 ημέρες από την κανονική άδεια, ενώ τις υπόλοιπες θα τις καταβάλει: α) 10 ημέρες ο εργοδότης, β) 10 ημέρες το κράτος με επιδότηση ΟΑΕΔ.Διαβάστε: Ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο – Καλά τα νέα από την Κίνα: «Τα χειρότερα πέρασαν»


Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη ώστε η χώρα να μην διολισθήσει στα επίπεδα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην προσπάθεια να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και να αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από τη Βιέννη, τόνισε ότι η απόφαση για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελήφθη για «να προλάβουμε και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα». Σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται «κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», επαναλαμβάνοντας την έκκληση οι ηλικιωμένοι «σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους». Κάλεσε σε «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια κρίση, θα την περάσουμε όλοι ενωμένοι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις