ΚορονοϊόςΒουλή:Νέα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό στο Κοινοβούλιο, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μεταξύ άλλων, περιορίζεται σε μία ημέρα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η νομοθετική εργασία.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην διάσκεψη πλέον ο προφορικός κοινοβουλευτικός έλεγχος, δηλαδή η διαδικασία συζήτησης των ερωτήσεων, θα διεξάγεται μια φορά την εβδομάδα κάθε Πέμπτη. Παράλληλα ο γραπτός κοινοβουλευτικός έλεγχος προς τους υπουργούς θα διεξάγεται μέσω της ηλεκτρονικής κατάθεσης όλων των μέσων, με αύξηση της προθεσμίας απάντησης των υπουργείων από εικοσιπέντε ημέρες σε σαράντα ημέρες.Επίσης εφεξής η Διάσκεψη των Προέδρων θα έχει την δυνατότητα να συνεδριάζει και μέσω τηλεδιάσκεψης

Όσον αφορά το νομοθετικό έργο, δηλαδή την συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων προβλέπεται πως η επεξεργασία του κάθε νομοσχεδίου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή θα γίνεται σε μία συνεδρίαση, κάθε Τρίτη. Με εξαίρεση μόνον την ερχόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα. Στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια θα συζητούνται κάθε Πέμπτη.

Μάλιστα σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει «παρότι η Κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα προς κατάθεση σειρά νομοσχεδίων (Ρυθμίσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περί συναθροίσεων, Εταιρική διακυβέρνηση, Καταδυτικός Τουρισμός, Κυρώσεις οδηγιών του υπουργείων Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας) θα εισάγονται κατά προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων όπως για παράδειγμα οι κυρώσεις Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου». Σημειώνεται επίσης πως «η Βουλή λειτουργεί ήδη με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσωπικού για την κάλυψη των βασικών λειτουργιών της και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη κλείσει ή υπολειτουργούν τα περιφερειακά κτίρια της».

Πάντως οι αποφάσεις αυτές δεν βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ‘Ήδη ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για τον περιορισμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου εξέδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου «ο περιορισμός αυτός του δημοκρατικού δικαιώματος των βουλευτών προφανώς δεν έγινε λόγω κορωνοϊού αλλά με πρόφαση αυτόν». Επίσης το ΚΚΕ έχει ζητήσει να αναστολή των κοινοβουλευτικών λειτουργιών καταγγέλλοντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι προτίθεται να νομοθετήσει σημαντικά νομοσχέδια σε καθεστώς υπο-λειτουργίας της Βουλής.