Φώφη Γεννηματά Ιταλοί τουρίστες:Από το βήμα του Κοινοβουλίου, η Φώφη Γεννηματά προχώρησε σε μία καταγγελία που προκαλεί ερωτήματα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε νησιά του Αιγαίου και δη ακριτικά με λίγους κατοίκους, φτάνουν Ιταλοί τουρίστες παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έχει μπει σε καραντίνα λόγω κορονοϊού και μετρά ήδη χιλιάδες θύματα από τη νόσο. Η πληροφορία περιήλθε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατόπιν επικοινωνίας που είχε με δήμαρχο του συγκεκριμένου νησιού, το οποίο δεν κατονόμασε.

«Έχω καταγγελία από δήμαρχο ότι φτάνουν τουρίστες συγκεκριμένα από την Ιταλία σε ακριτικά μας νησιά του Αιγαίου. Πώς έφτασαν ως εκεί, από ποιους ελέγχθηκαν γιατί δεν το σταμάτησε κάνεις και τι θα γίνει σε ένα τέτοιο μικρό νησί αν εμφανιστούν κρούσματα; Αυτά τα νησιά δεν έχουν καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κρούσματα δεν έχουν καν ειδικευμένους γιατρούς» όπως είπε.

Δείτε την ομιλία της κ. Γεννηματά


Θετικά, αλλά καθυστερημένα τα μέτρα

Νωρίτερα, το Κίνημα Αλλαγής επισήμανε σε ανακοίνωσή του, πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται σεθετική κατεύθυνση, όμως λαμβάνονται με καθυστέρηση. «Αν και καθυστερημένα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα αποφάσεις στο πλαίσιο των προτάσεων που είχαμε εγκαίρως καταθέσει. Τα μέτρα θα κριθούν από το αποτέλεσμά τους και το αποτύπωμά τους στην αγορά εργασίας. Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς. Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς. Η νέα κρίση δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για το ξεχείλωμα της εργασίας και την εγκαθίδρυση της επισφάλειας ως βασικό μοντέλο απασχόλησης».

Ειδικά για το θέμα των δανείων, το ΚΙΝ.ΑΛ σχολιάζει ότι «ο Υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε συστάσεις προς τις Τράπεζες, αντί να ανακοινώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και την παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας, και την επέκταση της αναστολής των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα που είναι σήμερα ως 31-12-2019. Το οικονομικό επιτελείο δεν είπε κουβέντα για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με Τράπεζες και funds. Τα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα και να μην επιβαρύνουν εκ νέου το τραπεζικό σύστημα».

Πάντως το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ανήσυχο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη λέγοντας ότι πρωτεύει η μείωση της απαίτησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επισημαίνει πως «η μεγάλη εικόνα όμως δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα μαθήματα του 2008. Το δόγμα “ο καθένας να κοιτά το σπίτι του” θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική διαίρεση. Η επιβαρυμένη από την δεκαετή ύφεση και το προσφυγικό Ελλάδα, δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος. Οι κυβερνητικοί “πανηγυρισμοί” για τις αποφάσεις του Eurogroup είναι ώρα να δώσουν τη θέση τους σε μια διεκδίκηση για χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και στη μόνιμη μείωση των δρακόντειων πλεονασμάτων».