ΣΥΡΙΖΑ Δημόσια Υγεία: Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις εξελίξεις και στο μέτωπο του κορονοϊού. Ανάλογη μάλιστα τροπολογία κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα και το Κίνημα Αλλαγής.

Στο κείμενο της ερώτησής τους που απευθύνεται προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι 28 βουλευτές, σημειώνουν ότι «το προσωπικό του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που ετέθη σε καθεστώς επίταξης προκειμένου να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας από ιατρικής πλευράς, είναι το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας εαυτούς, ωράρια, εφημερίες, προγράμματα εργασίας κλπ έχει επωμιστεί ολοκληρωτικά την προστασία και υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Διαβάστε: Κορονοϊός νοσοκομεία: Αντιμετωπίζουμε τον «αόρατο εχθρό» χωρίς όπλα λένε οι γιατροίΔιαβάστε: Κορονοϊός νοσοκομειακοί γιατροί: Καμία προκήρυξη για επικουρικούς δεν έχει κάνει η κυβέρνηση

Με βάση αυτό τονίζουν πώς «είναι εύλογο στις εξαιρετικά κρίσιμες αυτές συνθήκες η Πολιτεία να αναγνωρίζει την προσφορά στην δημόσια Υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και του προσωπικού των ΕΚΑΒ όχι μόνο θεωρητικώς, αλλά εμπράκτως».

Συγκεκριμένα ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης να «θεσπίσετε άμεσα με διάταξη νόμου με αναδρομική ισχύ, και παρά το πρόσφατο ασφαλιστικό σας νομοσχέδιο, για όλους ανεξαιρέτως τους νοσηλευτές – νοσηλεύτριες του Ε.Σ.Υ. αυτό που ισχύει ήδη για τους νοσηλευτές-τριες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και επίσης ισχύει ήδη για τους νοσηλευτές – τριες του Ε.Σ.Υ. που διορίζονται μετά το 2011, που να επιτρέπει την ασφάλιση όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ώστε να τυγχάνουν άπαντες οι νοσηλευτές – νοσηλεύτριες των σχετικών συνταξιοδοτικών ευεργετημάτων ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού τους».


Οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν πως«εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση στα ΒΑΕ όσοι μόνιμοι νοσηλευτές / τριες είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο προ του 2011, δηλαδή όσοι είχαν διοριστεί στο ΕΣΥ πριν το 2011, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που έχουν ασφάλιση στα ΒΑΕ, χάνοντας και τα σχετικά συνταξιοδοτικά ευεργετήματα (συνταξιοδότηση πέντε έτη νωρίτερα). Ενκατακλείδι, υφίσταται η εξής διάκριση: Ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου τομέα, δηλαδή των Νοσοκομείων, είναι ασφαλισμένο στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), άλλοι έχουν ασφάλιση ΒΑΕ (οι διορισμένοι μετά το 2011) και άλλοι δεν έχουν (οι διορισμένοι προ του 2011)».

Διαβάστε: Είναι καλή τώρα η δημόσια υγεία; Ήταν να μην βρεθείτε στην ανάγκη της…


Η αξία της δημόσιας Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σκοτεινής μνημονιακής πολιτικής, ασκήθηκε η «βιοπολιτική του θανάτου». Δηλαδή υπονομεύτηκε συνειδητά η Δημόσια Υγεία σε τέτοιο βαθμό, ώστε νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονταν να επιλέγουν μεταξύ δύο ασθενών ποιον θα σώσουν, σε ποιον θα δώσουν το ένα και μοναδικό φάρμακο που διέθεταν. Συνήθως επέλεγαν τον νεότερο οργανισμό. Οι ηλικιωμένοι, οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι ψυχικά νοσούντες, το «κατακάθι» δηλαδή της ενεργής οικονομίας, στερούμενο το αγαθό της δημόσιας υγείας, υπέκυπτε στα τραύματά του.

Αυτή τη βιοπολιτική θανάτου και την οικονομική διαφθορά που βασίλευε στη δημόσια υγεία, αναχαίτισε, όσο ήταν εφικτό, η κυβέρνηση Τσίπρα. Θυμόμαστε δε πολύ καλά ότι στα πλαίσια επαναπατρισμού των Ελλήνων επιστημόνων και τόνωσης της δημόσιας υγείας, ο τότε Υπουργός Ανδρέας Ξανθός δρομολόγησε την ίδρυση των ιατρικών μονάδων γειτονιάς, ΤΟΜΥ. Θυμόμαστε επίσης ότι η ΝΔ, από τη θέση της αντιπολίτευσης, παρότρυνε τους γιατρούς να μην κάνουν τα χαρτιά τους για να στελεχωθούν οι μονάδες αυτές.Με το come back του νεοφιλελευθερισμού, επανήλθε κι η απαξίωση των δημόσιων αγαθών. Πρωτίστως είχαμε επεισοδιακούς διορισμούς διοικητών νοσοκομείων, διότι έπρεπε να τηρηθούν κάποια συμφωνηθέντα αλισβερίσια. Δευτερευόντως είχαμε την πρωθυπουργική άποψη ότι οι δημόσιοι γιατροί πλεονάζουν και τέλος είχαμε την προεργασία «εισβολής» του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία.Αυτή η κυβερνητική υπεροψία και απαξίωση, που βάδιζε ακάθεκτη με το κεφάλι ψηλά, «στούκαρε» στην πανεπιδημία. Τότε δηλαδή που ανακάλυψε ο κύριος Τέλογλου τι εστί ιδιωτικός τομέας στην υγεία, τότε που αναγκάστηκε ο Υπουργός Υγείας, σε κόντρα δραματικό ρόλο, να κάνει έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές, να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μη βιαστείτε να πείτε ότι υπό «κάπα σίγμα» συνθήκες οι γιατροί περίσσευαν. Τουλάχιστον μην το πείτε αυτό στα νοσοκομεία των νησιών, στης Κομοτηνής και σε κάθε νοσοκομείο πόλης. Η καταστροφή της δημόσιας υγείας ήταν τέτοιου μεγέθους, που ούτε εντός μίας τετραετίας δεν πρόλαβαν τα νοσοκομεία να αποκτήσουν πλεονάζον επιστημονικό προσωπικό (Διαβάστε αναλυτικά).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις