Κορονοϊός – κυβέρνηση: Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει αύριο Δευτέρα στις 11.00 το πρωί το υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο – φυσικά – την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο υπουργικό Συμβούλιο, θα κάνουν εισηγήσεις ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είναι άλλωστε φανερό από τις εισηγήσεις που έχουν προγραμματιστεί, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το υπουργικό Συμβούλιο θα είναι ο «σκληρός πυρήνας» των μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα υπάρξει καταρχήν μία συνολική ενημέρωση και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης από τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί, με τελευταίο αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων, όπως και η εξειδίκευσή τους ανά τομέα και η συμβολή των υπουργείων που δεν εμπλέκονται άμεσα. Από την πλευρά του πρωθυπουργού, εικάζεται πως θα αναζητηθούν δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερου συντονισμού των δράσεων προκειμένου η αποτελεσματικότητα των μέτρων να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Επίσης θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα της πορείας του ιού από την σκοπιά της αντοχής του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και τα μέτρα θωράκισης που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα της οικονομίας. Κυρίως από την πλευρά των δυνατοτήτων που παρέχει η δυνατότητα χαλάρωσης των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων που αποφάσισαν τα ευρωπαϊκά όργανα και πώς αυτό το στοιχείο μπορεί να αξιοποιηθεί. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στις αντοχές και τις προοπτικές της οικονομίας ενώ θα εξεταστούν τα σενάρια που καταγράφονται για το επίπεδο της υποχώρησης που αναπόφευκτα θα υπάρξει.