Μείωση μισθού 50%: Μετάαπό την απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει μείωση μισθών έως 50%, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αυτές οινομοθετικές ρυθμίσειςδυναμιτίζουντην οικονομία, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες της Ε.Ε αναπληρώνεται από το κράτος ακόμη και το 100% των απολαβών των εργαζομένων. Και καλείτην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να πάρουν πίσω τηρύθμιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει το μέτρο της μείωσης στο μισό του μισθού για ένα εξάμηνο.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ' αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας δίνοντας ένα επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις».

Μάλιστα στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτονται στοιχεία από τις αναπληρώσεις των μισθών που προβλέπονται σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά παρατίθεται ο εξής κατάλογος:

  • Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού
  • Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού
  • Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού
  • Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης».