Κορονοϊός Ανδρέας Ξανθός:«Ούτε κουβέντα» για τις μόνιμες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σχολίασε ο αρμόδιος του τομέα υγεία του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αποτιμώντας τις σημερινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Αν είπε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ επισήμανε ότι εκτός από τις προσλήψεις δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της ατομικής προστασίας όσων εργάζονται στα νοσοκομεία ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή του στα χρήματα που θα δοθούν για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός «ακούσαμε σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να ανακοινώνει επιτάχυνση των βημάτων στελέχωσης του ΕΣΥ και αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Αυτή η εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ωστόσο και προκειμένου η Αξιωματική Αντιπολίτευση να συνεχίσει να ασκεί με τεκμηριωμένο τρόπο τον αναγκαίο πολιτικό έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας, στην αμέσως επόμενη ενημέρωση να έχουμε την ακριβή κατανομή ανά νοσοκομείο των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού και των επιπλέον κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στο ΕΣΥ».

Λαθροχειρία

Ο αρμόδιος του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν κατηγορηματικός για το θέμα των αποζημιώσεων του δημοσίου στις ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως τόνισε «η απάντηση του κου Πέτσα στο ερώτημα για τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Ιδιωτικών Κλινικών είναι απολύτως παραπειστική και ενισχύει την κριτική για «χαριστικές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης προς τον επιχειρηματικό τομέα υγείας. Στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που καθιερώθηκαν το 2012 και με βάση τα οποία αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος. Διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει διπλασιασμός και της τιμής αποζημίωσης για τα απλά κρεβάτια και όχι μόνο για τις ΜΕΘ. Ακριβώς επειδή η νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει μεγάλο κόστος, ο ΕΚΠΥ (ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ προβλέπει αυξημένη τιμή ημερήσιου νοσηλίου (800 ευρώ). Πρόκειται λοιπόν περί λαθροχειρίας του κ. Πέτσα που εκθέτει τον ίδιο και την κυβέρνηση».

Μέσα ατομικής προστασίας τώρα

Ο Ανδρέας Ξανθός ήταν επικριτικός και στα ζητήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Τόνισε πως «μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο μείζονος σημασίας πρόβλημα της ανεπάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κλπ) των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας. Το έθεσε με έμφαση η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια αυτών των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ και τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ασφάλειας στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης».

Ούτε κουβέντα για προσλήψεις

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν μας είπε κουβέντα για πολιτικό σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Το λέμε σε όλους τους τόνους: Τώρα είναι η ώρα να για σοβαρή και «απλόχερη» επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για να το «θωρακίσουμε» όχι μόνο για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, αλλά σε μόνιμη και σταθερή βάση . Χρειαζόμαστε επένδυση σε επαρκές και μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ και όχι εργαζόμενους «μιας χρήσης»».