Κορονοϊός ΚΙΝ.ΑΛ: Αλλαγή του τρόπου ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία προτείνει το Κίνημα Αλλαγής ζητώντας ένα σύστημα κατηγοριοποίησης που θα περιλαβμάνει το σύνολο αυτών των επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει ο τομέας ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής «από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την στήριξη των Ελληνικών -και ειδικά των μικρομεσαίων -επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, απουσιάζουν τόσο η δομημένη προσέγγιση, όσο και η προοπτική για την επόμενη ημέρα» σημειώνοντας πως προτείνει σειρά μέτρα που θα αποτελούν «πλέγμα προστασίας των επιχειρήσεων στο διάστημα της κρίσης».

(Ο αρμόδιος για ζητήματα ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πόντας)

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό στα μέτρα προστασίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η ως τώρα μέθοδος επιλογής ΚΑΔ για ένταξη στο καθεστώς προστασίας, γίνεται με το σταγονόμετρο και «μυρίζει» πελατειακό σύστημα». Έτσι λοιπόν προκρίνει ένα αντικειμενικό σύστημα χρηματοδότησης με αυτόματη κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ζητά «να διαμορφωθούν τρεις κατηγορίες κλάδων η και δραστηριοτήτων και να οριστούν αντίστοιχα τα σχετικά μέτρα. Στην πρώτη κατηγορία να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που θα πληγούν λιγότερο από την κρίση (κλάδος τροφίμων, φάρμακα,e shops κα) Στην δεύτερη κατηγορία οι κλάδοι με σημαντικά προβλήματα, οι ¨ημίκλειστοι¨ (εστίαση από απόσταση, πρατήρια καυσίμων, κατασκευές κα ). Στην τρίτη όλοι οι υπόλοιποι που έχουν διακόψει την λειτουργία τους.

Τα μέτρα ενίσχυσης

Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να παρθούν «άμεσα και ολιστικά» όπως αναφέρει μέτρα για τις δύο τελευταίες κατηγορίες δηλαδή τους κλάδους που πλήττονται και τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Τα μέτρα που προτείνει είναι τα εξής:

  1. Αναστολή της καταβολής τοκοχρεωλυσίων, για όλες τις επιχειρήσεις που οφείλουν στις τράπεζες από 15/3/2020 και μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους. Η απόφαση των Τραπεζών δεν επαρκεί, γιατί περιλαμβάνει την αναστολή μόνο για το κεφάλαιο, ενώ χρεώνει τόκους. Η διαφορά των περίπου 2 δισ. ευρώ να καλυφθεί από την πολιτεία.
  2. Αναδιάρθρωση από τις τράπεζες, των υφιστάμενων οφειλών επιχειρήσεων κατά περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητες και ανάγκες τους.
  3. Εξασφάλιση νέων δανείων όπου απαιτείται για το διάστημα της κρίσης, με χαμηλά επιτόκια και περίοδο χάριτος και σχετική παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου.
  4. Άμεση επιστροφή των πάσης φύσεως οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις
  5. Μέριμνα για όσες μεταχρονολογημένες επιταγές σφραγιστούν να μην ενημερωθεί ο Τειρεσίας και μετάθεση πληρωμών στις ενεχυριασμένες επιταγές στα χέρια τραπεζών.
  6. Παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών για Α κατοικία.
  7. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις (ιδιόκτητα η ενοικιαζόμενα )

Επίσης το Κϊνημα Αλλαγής ζητά την άμεση χρηματοδότηση δράσεων ψηφιακής λειτουργίας και οικονομίας όπως οι πλατφόρμες e shops, πλατφόρμες εφοδιαστικής αλυσίδας, τηλεκπαίδευσης, ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις