Τσίπρας Ζάεφ Βόρεια Μακεδονία:Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ και τόνισε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι κανένας δεν θα πίστευε τους ίδιους, τον Νίκο Κοτζιά ή τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, αν πριν τρία χρόνια είχαν πει ότι θα γίνονταν όλα αυτά.

«Ότι σε μια ΕΕ που βρίσκεται σε βαθειά κρίση, όπου ο εθνικισμός και η εθνική περιχαράκωση κυριαρχούν, το μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας, θα ερχόταν από τα Βαλκάνια και ειδικά από τις προοδευτικές δυνάμεις των δυο χωρών».Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις αυτές στην περιοχή, είναι ακόμα πιο σημαντικές τώρα που το μείζον ζήτημα είναι η συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ζάεφ τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που έχουν τα βήματα της χώρας του για τις διμερείς σχέσεις, την περιοχή και την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στις δύο χώρες έδωσαν το παράδειγμα για την Ευρώπη, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Διαβάστε: Συμφωνία Πρεσπών: Υπογράφτηκε χθες, 27 Μαρτίου 2020, επί κυβερνήσεως Νέας ΔημοκρατίαςΥπενθυμίζεται ότι ηΒόρεια Μακεδονία είναι και επισήμως από την Παρασκευή, 27 Μαρτίου, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη.«Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. έδωσε την αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει κριτική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση που κράτησε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.Σε δήλωσή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καλωσόρισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο «μέτωπο της λογικής και του πατριωτικού συμφέροντος», προσθέτοντας πως «έστω και τώρα», η Ν.Δ. «παραδέχεται πως κορόιδευε όλη την Ελλάδα όταν υποδαύλιζε το μίσος και τον εθνικό διχασμό για μικροκομματικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ογενικός γραμματέας της ΝΑΤΟ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισαν την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία.«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις