Ανδρέας Ξανθός:«Η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας» αυτό επισήμανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Μάλιστα αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού τονίζοντας ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η ικανοποίησή τους.

Ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώνει τη φωνή του και ενισχύει τη διεκδίκηση των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ελλείψεων στο ΕΣΥ. Είναι κοινωνική απαίτηση η έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Και είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ειδικά σήμερα που υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση, να διασφαλίσει ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των εργαζομένων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Πιο συγκεκριμένα ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη γα :

  • Την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας για να συνεχίσουν με ασφάλεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες του
  • Τη χορήγηση του έκτακτου «δώρου Πάσχα» σε όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις δημόσιες δομές Υγείας , ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή το χρόνο ανάληψης υπηρεσίας.

  • Την ένταξη όλων των υγειονομικών σε καθεστώς ΒΑΕ (Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων)
  • Την σταδιακή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αμοιβών του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ, αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης
  • Την επιτάχυνση των προσλήψεων επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού για τη λειτουργική υποστήριξη των επιπλέον κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί στο ΕΣΥ για ασθενείς με Covid 19
  • Τη δρομολόγηση μέσα στο 2020 4.000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να καλυφθούν με σταθερό τρόπο και σε βάθος χρόνου οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Ρεθύμνουν συζήτησε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ε. Μαρκάκη, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ακτουδιανάκη, τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Χ. Μαρκάκη , την Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κα Ιωαννίδου και τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ κ. Σαμιώτη, την προετοιμασία που έχει γίνει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση της πανδημίας. Οι εκπρόσωποι του Νοσοκομείου τόνισαν ότι το επίπεδο οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με Covid 19 είναι ικανοποιητικό και ότι αυτό που απαιτείται είναι η επιπλέον ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ειδικού εξοπλισμού (αναπνευστήρες κλπ) και μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις