ΚΙΝ.ΑΛ ερώτηση στην Βουλή: Καταγγελίες που μιλούν για προμήθεια ακατάλληλων ειδών προστασίας από τον Covid 19 από την Κίνα, φέρνουν στην Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν προς το υπουργείο Υγείας οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Κατρίνης , Γιώργος Μουλκιώτης , Μπουράν Μπαρχάν και Γιώργος Φραγγίδης.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση «σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών που εργάζονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας μεγάλος προβληματισμός έχει προκύψει για την καταλληλότητα μασκών που έχουν προμηθευτεί για την προστασία από τον Covid-19 και οι οποίες έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μέσω δωρεών από την Κίνα. Ειδικότερα, για να κυκλοφορήσει ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν (όπως είναι οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή FFP3) στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από έναν φορέα πιστοποίησης (πχ TUV) και στη συνέχεια να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα στον ΕΟΦ οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής Χώρας, ώστε να πάρει το CE και μετά να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερο. Δυστυχώς, παρότι το συγκεκριμένο υλικό με προέλευση από την Κίνα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας με κάθε επισημότητα, φαίνεται ότι δεν πιστοποιήθηκε ως προς την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών πριν διανεμηθεί στο υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία των χρηστών του σε μεγάλο κίνδυνο».

(Από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Στο βήμα ένας από τους ερωτώντεςβουλευτές,ο Βασίλης Κεγκέρογλου)

Οι 6 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή «έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας το οποίο καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει περιστατικά νοσούντων από τον Covid-19,χωρίς τη στοιχειώδη προστασία που μπορεί να του προσφέρει το κατάλληλο υγειονομικό υλικό. Τη στιγμή μάλιστα που όπως είναι γνωστό περίπου το 11% των υγειονομικών ήδη νοσούν με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους, για την ταχύτητα διασποράς της νόσου, για την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και για την παροχή της κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών από τον Covid-19, εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της πανδημίας».

Έτσι με βάση τα παραπάνω το ΚΙΝ.ΑΛ ρωτά «ποιος ανέλαβε την ευθύνη για την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων με τις συγκεκριμένες μάσκες προέλευσης από την Κίνα, χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως εάν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές;» και απευθυνόμενο στη ηγεσία του υπουργείου Υγείας «με ποιον τρόπο προτίθεστε να προμηθεύσετε το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με κατάλληλα και εγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας έναντι του Covid-19;»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις