Βουλή Αλέξης Τσίπρας: «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Είπε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε τουλάχιστον να πει την εκτίμηση του και τα μέτρα που θα λάβει ώστε η ύφεση να μην είναι τόσο μεγάλη. «Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα”, υπογράμμισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ την περίοδο πριν», είπε. Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος».Διαβάστε: Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στη Βουλή τον επίσημο χάρτη, που κατατάσσει την χώρα ουραγό στα τεστ, ενώ καθορίζουν τη στρατηγική έναντι του κορονοϊού, το επόμενο διάστημα.


«Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη να προσπαθεί με εξόφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες», είπε και τόνισε πως ναι ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι.

«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. Ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε για την οικονομία. Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε- το πρόβλημα θα είναι εδώ», τόνισε.

Πρωτολογία

«Οι πολίτες καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε έκανε πολύ λίγα και δεν αξιοποίησε ουσιαστικά τον χρόνο που χάρισε η υπευθυνότητα των πολιτών. Χαρακτήρισε αχρείαστο ρίσκο την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων και εξαπέλυσε βολές για την πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, τονίζοντας ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν ακολουθείται το μοντέλο που αυτή επέλεξε.

«Άλλοι περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τμ με πολυμελείς οικογένειες, δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και έντονη ανασφάλεια» ανέφερε και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει όσους σήμερα δίνουν τη μάχη ως περιττούς δημόσιους υπαλλήλους.  «Δεν έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω ότι κάνατε το αυτονόητο, αλλά αυτό δεν αρκεί» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ύφος «πατερναλιστικό», «σχεδόν αυτοκρατορικό». Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες με τη στάση τους μας έδωσαν χρόνο και όχι λευκή επιταγή για παιχνίδι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις