Μια ημέρα μετά την επίσημα ανακοίνωση του υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη ότι αποχωρεί από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και την ανάρτησή του στο διαδίκτυο μιας πρόσκλησης για συμμετοχή σε νέο «κόμμα» που θα φτιαχτεί, δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε το όνομα, ούτε το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα. Και επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι ακριβώς θα διαφέρει η οργάνωση του Ηλία Κασιδιάρη από τη Χρυσή Αυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε ότι αποχωρεί από τη Χρυσή Αυγή, επειδή η πρόταση που κατέθεσε για «αναδιοργάνωση» δεν έγινε δεκτή, παρά το γεγονός ότι «έγιναν εκτενείς συζητήσεις». Από τη δική του πλευρά, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι δεν κάνει «συναλλαγές με τους πεμπτοφαλαγγίτες ψευτοπατριώτες που μας πολέμησαν και μας πολεμούν». Να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές του 2019, αποχώρησε η ομάδα του Γιάννη Λαγού. Και τότε οι αποχωρήσαντες μιλούσαν γενικά για «λάθη» της ηγεσίας, χωρίς να διευκρινίζουν ποια είναι αυτά.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», αποκαλύπτει την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, αποκαλύπτει την πρόταση Κασιδιάρη που απέρριψε ο Μιχαλολιάκος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σημασία αυτού του εγγράφου συνίσταται στο γεγονός ότι σχετίζεται άμεσα με όσα έχουν υποστηρίξει απολογούμενα στο δικαστήριο τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Ο συντάκτης της πρότασης θεωρεί δεδομένα τα στοιχεία του κατηγορητηρίου (οργάνωση αυστηρά αρχηγική, με ναζιστικό προσανατολισμό και στελέχη που δεν τηρούν τη νομιμότητα) και προτείνει μετεξέλιξή της, έτσι ώστε να γλιτώσει όποιος μπορεί από τις διώξεις.

Η πρόταση αυτή φέρει τίτλο «Συνέδριο Ανασύνταξης της Χρυσής Αυγής» και είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα σε τρεις σελίδες χαρτί

Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται η μεταβίβαση της αρχηγίας από τον Μιχαλολιάκο στον Κασιδιάρη. «Κατόπιν προτάσεως Αρχηγού, ο νέος γενικός γραμματέας θα εκλεγεί από την βάση, δηλαδή τον κόσμο που ψήφισε Χρυσή Αυγή: εκλέγεται ο υποψήφιος που έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις του κινήματος από το 2012 μέχρι σήμερα (κριτήριο εκλογής η αποδοχή από το εκλογικό σώμα με στόχο τον μέγιστο βαθμό επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων μας)», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και αυτό καθώς είναι ξεκάθαρο πως ο Κασιδιάρης έχει λάβει τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δύο τελευταίες δημοτικές εκλογές. Επιπλέον, η πρόταση Κασιδιάρη προέβλεπε και μείωση της απόλυτης εξουσίας του νέου αρχηγού.

Όπως επισημαίνεται: «Τροποποίηση καταστατικού αναφορικά με τις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα – άρθρα 17 και 32: ο γενικός γραμματέας δεν αποφασίζει αλλά εισηγείται στην Κ.Ε., η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις κατόπιν ειδικής διαδικασίας και πάντα με απόλυτη πλειοψηφία». Και παρακάτω: «Κάθε μέλος (της Κ.Ε.) έχει δικαίωμα αμφισβήτησης προτάσεων».

Επιπλέον, για τον Μιχαλολιάκο προβλέπεται ισόβια παραμονή στην «τιμητική» αρχηγία. «Τον τιμητικό τίτλο του Αρχηγού κατέχει διά παντός και αποκλειστικά ο ΝΓΜ. [Ανακηρύσσεται] ιστορικός ηγέτης και εγγυητής της ενότητας του κινήματος επανεκλέγεται βουλευτής[…] και συνεχίζει στην πρώτη γραμμή του πολιτικού και ιδεολογικού αγώνα του κινήματος». «Ο Αρχηγός του κινήματος πέτυχε ένα μοναδικό θαύμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: αυτό της δημιουργίας και εκπληκτικής ανέλιξης ενός καθαρόαιμου εθνικιστικού κινήματος υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Στον Αρχηγό πιστώνεται η ανεπανάληπτη επιτυχία του κόμματος αλλά και η επιβίωσή του απέναντι στον ολοκληρωτικό πόλεμο του συστήματος», υπογραμμίζεται.Παράλληλα, ο Ηλίας Κασιδιάρης προτείνει να αλλάξει και το όνομα της οργάνωσης. «Από “Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή” σε “Ελληνική Συμμαχία – Χρυσή Αυγή”. Στόχος: άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και συσπείρωση όλων των Ελλήνων πατριωτών υπό την σημαία μας». Να σημειωθεί ότι το «Λαϊκός Σύνδεσμος» είναι μετάφραση του γερμανικού (ναζιστικού) Völkischer Bund.

Για το ζήτημα της ιδεολογίας η πρόταση προβλέπει: «Ιδεολογία μας ο ελληνικός εθνικισμός με κοινωνικό χαρακτήρα. Απόρριψη ναζισμού – φασισμού και κάθε μη ελληνικού ιδεολογικού ρεύματος». Πρόκειται για επανάληψη της θέσης «Είμαστε ναζιστές ή εθνικιστές;» που προβάλλεται κάθε τόσο από τη Χρυσή Αυγή (από το 1999) για να υποδείξει στα μέλη της να κρατούν μόνο για τους μυημένους τα ναζιστικά σύμβολα (σβάστικες, κ.λπ.) και τα συνθήματα. Ενδιαφέρον έχει και η πρόταση Κασιδιάρη για την απομάκρυνση εγκληματιών από την οργάνωση. «Άμεση απομάκρυνση από το κόμμα στοιχείων που παρεκκλίνουν της γραμμής για αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα», αναφέρει, σε μια σημαντική παραδοχή ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση.

Σε άλλο σημείο, η πρόταση αναφέρεται ξεκάθαρα στην αναβίωση των διαβόητων Ταγμάτων Εφόδου. «Νέοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή – επιστροφή στον ακτιβισμό. Νέοι ηλικιακά συναγωνιστές κατά πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος. Άμεση έναρξη ακτιβιστικών ενεργειών για μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Ξαναβγαίνουμε στον δρόμο και επιστρέφουμε στην επικαιρότητα με έξυπνες πολιτικές δράσεις. Εκμετάλλευση λαθρομεταναστευτικού».