Η στήριξη που προτείνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν οδηγεί σε αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων ούτε σε μειώσεις μισθών» και «αυτή είναι η στρατηγική διαφορά μας με τη ΝΔ», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στον ρ/σ  «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα αποδιάρθρωσης και ακραίας ελαστικοποίησης τα οποία δημιουργούν ένα διαλυτικό τοπίο στην αγορά εργασίας, ενώ η παρέμβασή της για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι εντελώς ανεπαρκής».

Ειδικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση έχει χαράξει τρεις δρόμους για τους εργαζόμενους: Ή θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 20% ή θα απολυθούν ή θα συνεχίσουν την αναστολή εργασίας, παραμένοντας άνεργοι με μία επιδότηση των 530 ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μόνιμων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις. Αναλύοντας το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί σήμερα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας και των ανθρώπων που είναι αόρατοι για την κυβέρνηση».

Η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι μισθοί πρέπει να καταβάλλονται στο 100%, να μη γίνουν απολύσεις και μεταβολές των σχέσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. «Προτείνουμε μέτρα επιδότησης από το κράτος του λεγόμενου εργατικού κόστους, με τη δέσμευση των επιχειρήσεων να πληρώνουν το υπόλοιπο του μισθού και να διατηρούν τις σχέσεις εργασίας αμετάβλητες». Αυτό «συνδυάζεται με την πρότασή μας για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων».

Το τρίτο σκέλος του προγράμματος, είπε η κ. Αχτσιόγλου, «είναι ένα πολύ ισχυρό δίχτυ προστασίας, για να υποστηριχτεί εισοδηματικά σε αυτές τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο υπέστη μία αιφνίδια ανατροπή του εισοδήματός του, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, ο κόσμος του πολιτισμού, πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι».

Η κ. Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην εκπομπή Σαββατοκύριακο Mega, το Σάββατο 23 Μαΐου, άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που βγαίνουν από την αναστολή λειτουργίας δεν υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα συμπληρώσουν 6 μήνες εκτός αγοράς εργασίας με ένα επίδομα 530 ευρώ τον μήνα και μάλιστα χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, ανεξάρτητα δηλαδή αν έχουν οικογένειες και παιδιά.

Επίσης, σημείωσε ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την οικονομική κρίση και την ύφεση, με συνταγές της περιόδου 2012-2014, όπου είχαμε ραγδαίες μειώσεις μισθών και έκρηξη της ανεργίας χωρίς προστασία των θέσεων εργασίας. «Το ίδιο γίνεται σήμερα και η κυβέρνηση προσπαθεί να το δικαιολογήσει ακριβώς όπως εκείνη την περίοδο, λέγοντας “μη μιλάτε, κάποιοι άλλοι δεν έχουν καθόλου δουλειά”. Είναι μία επιλογή που διαλύει τον κόσμο της εργασίας και θα είναι καταστροφική για την οικονομία», κατέληξε.