Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τους τότε πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αντιστοίχως. Στην επέτειο αναφέρονται με αναρτήσεις τους στα social media, ο πρόεδρος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Βαλκανίων, όπου οι λαοί «αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, αλλά βασανίστηκαν και βασανίζονται από το δηλητήριο του εθνικιστικού μίσους, των διεθνών συρράξεων και των αδελφοκτόνων πολέμων».

Στα μηνύματά τους, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ιστορική διπλωματική επιτυχία, με την οποία διαψεύστηκαν οι εγχώριοι επικριτές της που είχαν τότε συνταχθεί με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες, ενώ η παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τον δρόμο για την ενεργητική υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων. Τονίζουν ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Βαλκανίων.

«Πριν δύο χρόνια συναντηθήκαμε στις Πρέσπες που στο διάβα τις ιστορίας διέσχισαν νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές και τραγικοί ήρωες», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του που συνοδεύεται από φωτογραφία με τον Ζ. Ζάεφ την ημέρα της συμφωνίας. «Απευθυνθήκαμε στους λαούς μας, τους λαούς των Βαλκανίων, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους αλλά βασανίστηκαν και βασανίζονται από το δηλητήριο του εθνικιστικού μίσους, των διεθνών συρράξεων και των αδελφοκτόνων πολέμων. Και αποδείξαμε μια για πάντα ότι στην ιστορία των Βαλκανίων δεν χρειάζονται νικητές και ηττημένοι. Αρκεί ο σεβασμός και η ισχυρή βούληση για ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνανάπτυξης», επισημαίνει.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Το αποδεικνύουν στην πράξη ακόμα και αυτοί που πολέμησαν τη Συμφωνία. Αυτοί που μίλησαν για “προδοσίες” και “εθνικές υποχωρήσεις”. Αυτοί που περπάτησαν πλάι – πλάι με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες. Είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και το ρόλο της χώρας στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την πιο δύσκολη στιγμή». «Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν. Όχι αυτούς που σύρονται πίσω της», καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλέξης Χαρίτσης: Η παρακαταθήκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τον δρόμο

«Σαν σήμερα, 2 χρόνια πριν, υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ιστορική διπλωματική επιτυχία που άνοιξε τον δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, προάσπιση της ιστορικής μας κληρονομιάς, θωράκιση της σταθερότητας και ενίσχυση της ευρωπαϊκής. προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», γράφει ο Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα, σε μια περίοδο γενικευμένης όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας, η παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τον δρόμο: ενεργητική υπεράσπιση εθνικών μας θέσεων, Ελλάδα πρωταγωνιστής των εξελίξεων με σταθερή επιδίωξη την ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή μας», προσθέτει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις