“Μπάχαλο και με τις μάσκες – Ο κ. Θεοδωρικάκος λέει δωρεάν, η κ.Κεραμέως ρίχνει το κόστος στις οικογένειες” ήταν το σχόλιο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό άδειασμα της Υπουργού Παιδείας από τον Υπουργό Εσωτερικών. Στο σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η κ.Κεραμέως έλεγε “ατομική ευθύνη οι μάσκες” στον ΣΚΑΙ την ίδια ώρα ο κ.Θεοδωρικάκος ανακοίνωνε ότι θα είναι δωρεάν.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί ανακοίνωσε την σήμερα το πρωϊ  στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Την ίδια ώρα όμως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο τηλεοπτικό σταθμό του ΟPEN δήλωνε ότι “Η μάσκα είναι προσωπικό αντικείμενο και επαφίεται στην ατομική ευθύνη”

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη στιγμή που ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, μετά την γενική κατακραυγή υποσχόταν δωρεάν μάσκες στους μαθητές, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως χαρακτήριζε τη μάσκα «προσωπικό αντικείμενο που επαφίεται στην ατομική ευθύνη» και τόνιζε πως το κόστος της επιβαρύνει την οικογένεια του κάθε παιδιού. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τους
πολίτες ποιος από τους δύο υπουργούς του δεν ξέρει τι του γίνεται. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει επιτέλους πως δεν μπορεί να ανοίξει τα σχολεία όπως άνοιξε και τον τουρισμό: άρον-άρον, χωρίς σχέδιο και με τα γνωστά αποτελέσματα. Σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας της πανδημίας, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων που προβλέπουν μείωση των μαθητών σε κάθε τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και δωρεάν προμήθεια μασκών και αντισηπτικών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην Ελλάδα κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη σε σχέση με πέρυσι και με ένα απίστευτο μπάχαλο για τις μάσκες. Επιτέλους ας σοβαρευτεί και να σταματήσει τα πειράματα με τα παιδιά, τις
οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς.

Σχολεία μάσκες: Θα τις φορούν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο

Λίγες εβδομάδες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας για τη νέα χρονιά, στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, στη σκιά του εφιάλτη του κορονοϊού, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι το υπουργείο έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να φορούν μάσκα οι μαθητές από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Την αποδεχόμαστε» ανέφερε η κυρία Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ALPHA, και παρέπεμψε για λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις που θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως η πρόταση που έκαναν οι ειδικοί είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας. «Η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός. Όσον αφορά τα πανεπιστήμια η κυρία Κεραμέως είπε ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνηση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα αλλά οι μεγάλες διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως». Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι τα μέτρα θα επικαιροποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη όπως συνέβη και στο πρώτο διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Ειδική αναφορά στις μάσκες που θα πρέπει να φορούν τα παιδιά στα σχολεία, από όταν αυτά ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά και στα πρωτόκολλα υγείας που θα πρέπει να ακολουθούν δάσκαλοι και παιδιά, έκανε ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών. Ειδικότερα, συστήνει τη βαμβακερή μάσκα, η οποία θα πρέπει να πλένεται καθημερινά. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα δοθούν ακριβείς οδηγίες με ειδικά σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.