Εκ μέρους του flash.gr ο Γρηγόρης Νιάκας έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα ερώτημα για τα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα αν ως μείζων αντιπολίτευση θα πιέσει ώστε μέρος των χρημάτων που θα επενδυθούν να περάσουν μέσα από την Ελληνική οικονομία δηλαδή από την εγχώρια αμυντική Βιομηχανία.

Η ερώτηση του Γρηγόρη Νιάκα:

“Και στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκαν χρήματα για εξοπλισμούς.
2 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε για παράδειγμα η αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 και P3.
Τότε είχατε δείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συμπαραγωγές και υποκατασκευάστικό έργο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την ίδια θέση που κάθεστε ένα πρόγραμμα περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια. Αεροσκάφη πλοία κλπ.
Με τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση θα λειτουργήσετε ως Θεματοφύλακας ώστε μέρος των χρημάτων να περάσουν μέσα από την Ελληνική οικονομία δηλαδή από την εγχώρια αμυντική Βιομηχανία; Θα πιέσετε;
Ή θα αφήσετε να φύγουν και τα 10 δισεκατομμύρια των φορολογουμένων προς τις οικονομίες των χωρών που θα προμηθευσουν το αμυντικό υλικό;”

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Flash.gr:

Είναι καίριο το ερώτημά σας. Καταρχάς να σας πω ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαγγελία, αλλά δεν μας την κοστολόγησε. Εσείς εδώ με ρωτάτε μέχρι και το τελευταίο οικονομικό μέτρο που εξήγγειλα, πόσο κοστίζει και από που θα βρεθούν τα λεφτά και πολύ σωστά κάνετε. Εδώ, ήρθε και μας είπε, εξοπλισμούς, χωρίς να πάει στα αρμόδια θεσμικά όργανα να το συζητήσει και όταν τον ρώτησαν οι συνάδελφοί σας πόσο κοστίζει είπε “δεν ξέρω, θα δούμε”. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκα και σε προηγούμενή μου απάντηση, στη σημασία που έχει να ενισχύσουμε την ελληνική βιομηχανία, πρώτα το ανθρώπινο δυναμικό, δεύτερον τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος οπλοστασίου. Πρέπει να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα, να αναβαθμίσουμε τη χρηστική του λειτουργία και τρίτον την πολεμική μας βιομηχανία. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Όταν δεν έχουν γίνει ακόμα προσλήψεις στην ΕΑΒ ώστε να εκσυγχρονιστούν τα F-16, δεν μπορείς να αναγγείλεις πολυδάπανους εξοπλισμούς που ενδεχομένως θα μειώσουν το δημοσιονομικό χώρο για τις αναγκαίες δαπάνες για να μπορέσεις να αυξήσεις τη διαθεσιμότητα  και την ικανότητα δράσης των δυνάμεών σου. Θεωρώ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ΕΑΒ και τα F-16 αλλά και σε ότι αφορά τη δυνατότητα, η όποια αναβάθμιση στο στόλο μας και τις φρεγάτες μας, να γίνει σε ελληνικά ναυπηγεία. Αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα. Η απάντηση μου είναι καταρχάς ότι όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με σοβαρότητα, οι προτάσεις που θα έρθουν να είναι συγκροτημένες και κοστολογημένες και όχι πυροβολισμοί στον αέρα και ότι έννοια μας θα πρέπει να είναι σε όποιους εξοπλισμούς αποφασιστούν τελικά, η συμπαραγωγή στην Ελλάδα να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία και ένα από τα βασικά κριτήρια της τελικής απόφασης”.