«Είχαμε την ευθύνη να προκαλέσουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το βαθιά αντικοινωνικό νομοσχέδιο του νέου Πτωχευτικού» τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό της, επιχείρησε να διαφύγει μετακυλίοντας τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ» και αντιπαραβάλλοντας ότι «σε πιο δύσκολες συνθήκες διευρύναμε τον νόμο Κατσέλη και προστατέψαμε την πρώτη κατοικία».

«Σε όλη την Ευρώπη έχουμε αναστολή πλειστηριασμών και πτωχεύσεων» υπογράμμισε ο Αλ Χαρίτσης. «Αλλά στη χώρα μας, με 1 στους 8 εργαζόμενους να έχει αποδοχές μέχρι 200 ευρώ και 3 στους 10 μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ να προβλέπει ότι στο τέλος του έτους η ανεργία θα έχει εκτοξευθεί στο 21,2%, η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να τους επισπεύσει».

Ακούστε το ηχητικό

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο λαιμητόμο, που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε πτώχευση για πρώτη φορά και τα νοικοκυριά και σε εξαφάνιση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο βουλευτής. «Και αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το σύνολο της αντιπολίτευσης και των φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση στη βουλή, πλην των τραπεζών» ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Η ΓΣΕΒΒΕ προειδοποιεί ότι το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπίπτουν στο νέο πτωχευτικό, με πολλούς από αυτούς τους επιχειρηματίες να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, καθώς έχουν αναγκαστεί να προσημειώσουν και την κύρια κατοικία τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό μέσα στην κρίση».

«Οι δηλώσεις πρωτοκλασάτου υπουργού ότι η άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια συνιστά εθνικισμό, υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Αντί η κυβέρνηση να χαράξει εθνική στρατηγική, προσπαθεί να καθησυχάσει την διογκούμενη ανασφάλεια των πολιτών παρουσιάζοντας μια επίπλαστη πραγματικότητα. Το ίδιο δηλαδή που κάνει και στην οικονομία» κατέληξε.

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Το 81% των μικρομεσαίων κινδυνεύει από τον Πτωχευτικό Κώδικα

Δυσοίωνες είναι οι εξελίξεις για την οικονομία μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα από την κυβέρνηση, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς. Όπως αποκάλυψε, ακόμη κι αν δύστυχος Έλληνας κάνει πρόταση προς την Τράπεζα να αποπληρώσει το δάνειο του, η Τράπεζα δεν είναι καν υποχρεωμένη να ασχοληθεί. Ο Γιώργος Καββαθάς εκπροσωπώντας την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εξήγησε στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη, ότι νέος πτωχευτικός θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. (διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις