Στη συνομιλία τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τέθηκαν τα διμερή ζητήματα που αφορούν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκε ο τρόπος διεξαγωγής των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου, οι δύο υπουργοί “συζήτησαν τις συνθήκες που θα τους επέτρεπαν να συναντηθούν ξανά στο άμεσο μέλλον“.

Σύμφωνα με διπλωματικες πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενεργειες δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο.

“Παράθυρο για τα 12 μίλια”

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ενώ θυμίζει πως η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων. “Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος. Ειδικά όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες κατά πόσο αυτό το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία θα αποφέρει καρπούς. Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας”.

Σε ερώτηση για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, αναφέρει: “Από τις 26 Αυγούστου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Πρέπει, ωστόσο, να προηγηθούν το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης. Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα”.

Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζεται η μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, αναφέρει: “Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια με βάση τη Σύμβαση του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της”.

“Νεο-οθωμανικές διαθέσεις”

Σε άλλο σημείο, υπογραμμίζει για την συνολική στρατηγική της Αθήνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων: “Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως δυτικόστροφου εταίρου. Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νέο-οθωμανικές διαθέσεις, η οποία θέλει να επιβάλει τη βούλησή της στην περιοχή, και παράλληλα μια χώρα που υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Αλλά στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με σύνεση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει η Τουρκία. Δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή, θα αντιδρούμε πάντα, σε αναλογία των εκάστοτε προκλήσεων”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις