Ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής, το νομοσχέδιο «Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Αντιπαράθεση Υπουργού Εργασίας – ΣΥΡΙΖΑ

«H συνεδρίαση στη Βουλή θα είναι τα αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης! Λέμε άσπρο, λέτε μαύρο. Λέμε μαύρο, λέτε άσπρο. Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση, που έχετε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας.

Πιο νωρίς, τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκ μέρους του ΣΕΒ η υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης, υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και αξιοποιεί το ευέλικτο σύστημα απασχόλησης, με τρόπο που δεν συνάδει με τις σύγχρονες πρακτικές».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ'>ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε πως «το νομοσχέδιο έρχεται να απορρυθμίσει το εργατικό δίκαιο και την αγορά εργασίας, ενώ δεν αποτελεί εφαλτήριο για ανάπτυξη», ενώ από τη ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαδάς μίλησε για ένα πολυνομοσχέδιο που αφήνει τους συντριπτικά περισσότερους δυσαρεστημένους. Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης έκανε λόγο για νομοσχέδιο που οδηγεί σε εργασιακή ζούγκλα. Θετικά εκφράστηκε ο Αντώνης Μέγγουλης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ).

Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, ενώ σοκαριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ του Κώστα Μαραβέγια από τη ΝΔ και του Χρήστου Κατσώτη από το ΚΚΕ. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Μαραβέγια στις ρυθμίσεις για την εξ αποστάσεως εργασία-τηλεργασία και την εφαρμογή της στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική.

Διάλογος εκτός ορίων

Χρ. Κατσώτης: «Κύριε Μαραβέγια από ότι ξέρω είστε χειρουργός-πρωκτολόγος. Θα εμπιστευόσασταν να σας κάνουν κολονοσκόπηση από μακριά;»

Κ. Μαραβέγιας: «Σας εύχομαι να είστε υγιής, αλλά αν ποτέ χρειαστείτε εγχείρηση στη χολή για παράδειγμα να ζητήσετε να σας ανοίξουν από την κορφή ως τα νύχια κι όχι με μια μικρή τρυπούλα. Ο συντηρητισμός είναι ο τρόπος που τοποθετηθήκατε σε αντίθεση με την πρόοδο. Αυτή είναι η διαφορά. Είτε μιλάμε για συνελεύσεις είτε για εγχειρήσεις ο συντηρητικός θέλει μόνο αίμα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις