Αρχές του 2022 θα έχουμε τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega ο υπουργός τόνισε ότι «πολλές φορές δεχόμαστε ερωτήσεις για το τι γίνεται με τα μονοκλωνικά και με τις νέες θεραπείες για την COVID 19» και τόνισε πως όντως υπάρχουν ελπιδοφόρες θεραπείες και με χάπια από δύο-τρεις συγκεκριμένες εταιρείες. «Είμαστε σε συνεννόηση και ως Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ξεχωριστά ως Ελλάδα να πάμε σε αυτές τις προμήθειες. Όμως, αξιόπιστα στοιχεία για αυτές τις θεραπείες δεν θα έχουμε πριν την έναρξη του 2022. Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν οι πολίτες ότι για το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο η μοναδική μας θωράκιση, πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε.

Ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει συναντήσεις με όλες τις εταιρείες που έχουν αυτές τις δυνατότητες και πως το μικρότερο χρονικό διάστημα για τη διαθεσιμότητά τους είναι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο αλλά υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αυτό μπορεί να φτάσει και 7 ή 8 μήνες.

Εμβολιαστική καμπάνια

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, σημειώνοντας πως «τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό» και πρόσθεσε: «Υπάρχει, όμως, ένα ιδιαίτερο θέμα: Αυτό το ποσοστό είναι ανισομερώς κατανεμημένο. Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές -ειδικά στη βόρεια Ελλάδα- που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο και εκεί η επιδημιολογική κατάσταση είναι πιο έντονη. Γίνεται μία προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά στους άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί το 80%, αλλά παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 600.000 συμπολίτες μας και αυτοί αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες, υπό την έννοια ότι παράγουν πολύ βαριές νοσηλείες».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα, τονίζοντας πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, καθώς το 87%-90% στις ΜΕΘ προέρχονται από συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ μόλις το 10% από τους εμβολιασμένους.

Ξεκαθάρισε πως το υπουργείο του και η κυβέρνηση γενικά δεν είναι εναντίον των ανεμβολίαστων, αλλά ο εχθρός είναι ο κορονοϊός.

«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί» είπε και συμπλήρωσε πως ένας πολίτης 60 ετών που έχει εμβολιαστεί, έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ όσον αφορά στην τρίτη δόση είπε πως εξαρτάται από την ηλικία αλλά και τη συμπλήρωση του εξαμήνου.

«Δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό»

Ακόμα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το ΕΣΥ δεν δέχεται πλέον μόνο περιστατικά κορονοϊού: «Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για COVID και 50% για non COVID. Από τότε που ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί, δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ» είπε.

Ενημέρωσε πως τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά εντοπίζονται προβλήματα καθώς υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων. Δίνονται, όμως, κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών, δήλωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις