Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών την περίοδο 2015-2019, Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στην Καθημερινή σε μία συνέντευξη που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις πριν το επικείμενο συνέδριο του κόμματος που έχει οριστεί για τις 14-17 Απριλίου.

Τσακαλώτος Οικονόμου κόντρα

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ως τα μεγαλύτερα προσόντα του Αλέξη Τσίπρα τη «λαϊκότητα» και τον «τακτικισμό», που του επιτρέπει -όπως σημειώνει- να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές, περισσότερες γωνίες. Αναφορικά με τα ελαττώματά του Αλέξη Τσίπρα του χρεώνει την ανασφάλεια η οποία όπως λέει «δεν δικαιολογείται» ενώ συμπληρώνει: «Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».

Κληθείς να ασκήσει κριτική στην Αριστερά ο πρώην υπουργός τονίζει ότι «δεν έχει ακόμη μια συλλογική σύλληψη για το πώς οι αξίες της, της συμμετοχικότητας, της δημοκρατικότητας, της αλληλεγγύης, μπορούν να διευρυνθούν και σε τομείς της πραγματικής οικονομίας».

Για την εκλογική –και δημοσκοπική– πτώση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ερμηνεία: «Κατ’ αρχάς, θεωρώ το εκλογικό 32% πολύ μεγάλο επίτευγμα μετά ένα μνημόνιο και τις “Πρέσπες”. Άλλες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνιο πήγαν σε 8% και 10%. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα ενισχύθηκε και λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη καραντίνα, ο κόσμος εκτίμησε ότι είναι αποτελεσματική. Τώρα όμως, με τους θανάτους, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, η πανδημία στέρησε την επαφή με τον κόσμο. Τις ζωντανές εκδηλώσεις ή την επίσκεψη σε μια λαϊκή, για παράδειγμα. Ηταν το οξυγόνο μας η επαφή με τον κόσμο».

«Έχω μία αστική αυτοπεποίθηση»

Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος για το αν τον επηρέασε η αίγλη της εξουσίας κατά την υπουργική του θητεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Λιγότερο από άλλους (σ.σ. τον επηρέασε η αίγλη της υπουργικής καρέκλας). Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341 δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν».

Τέλος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπολύει αιχμές και κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, με τα πυρά να πλήττουν δια της πλαγίας και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για τον επικεφαλής του ΜΕΡΑ25: «Μπορεί να σκεφτεί κάτι έξω από τα στερεότυπα, αλλά δεν έχει την αίσθηση του κόμματος. Μπροστά στο Βαρουφάκη ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις