Μηνύματα προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις εκλογές απηύθυνε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αρχικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, και φυσικά στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, έκανε αναφορές στην Ουκρανία, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι επιβάλλεται ένα άλμα θεσμικής εξυγίανσης της πολιτικής. «Η διακυβέρνηση του τόπου δεν πρέπει να στηρίζεται σε κόμματα-καρτέλ, που λαφυραγωγούν το κράτος και διαπλέκονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε σε όσους βρήκαν υπερβολική τη δήλωσή του για την ανάγκη να υπάρξει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

«Το πιστεύω βαθιά. Πρόθεσή μου είναι να ενώσω τις κατακερματισμένες δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αξιόπιστος πόλος εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει βέβαια σε τίποτα την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου» είπε, χειροκροτούμενος.

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί σε «προοδευτική διακυβέρνηση», ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε:

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, αφού επί χρόνια συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, μας καλεί να συγκροτήσουμε ”προοδευτικό μέτωπο”. Ο κ. Τσίπρας μας ζητάει να πούμε τώρα με ποιον θα κυβερνήσουμε. Σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι έχει ασθενή μνήμη.

Ξέχασε ότι τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η πρώτη φορά αριστερά, ξαφνικά σαν μπαμπούσκα έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει ξανά τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά τού τότε συνεργάτη του με τον κ. Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος, ας τον περπατήσει».

Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους μας

Επισήμανε για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο. Να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Σας εγγυώμαι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν». Όσο για τα «κάλπικα», όπως τα χαρακτήρισε, διλήμματα που θέτουν, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού μας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μας ρωτάνε, “με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Για να προσθέσει με νόημα: «Εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία των εκλογών. Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρει χαμπάρι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το βράδυ των εθνικών εκλογών η παράταξή μας θα είναι στην όχθη των νικητών, ισχυρή, δυνατή, περήφανη. Και θα κοιτάμε στην όχθη των ηττημένων τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν απωλέσει την κοινωνική τους δύναμη. Ο λαός θέλει κάτι διαφορετικό από τα μεγάλα λόγια, τη δημαγωγία, τη διχόνοια και το πελατειακό κράτος. Πήραμε τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης κι έχουμε αλλάξει πραγματικά. Δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό, ό,τι τον πλήγωσε μένει πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρεπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Ανδρουλάκης: Φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα

Ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ειλικρίνεια, την ενότητα λόγων και έργων, τον ρεαλισμό και το νέο πολιτικό ήθος που θα διέπει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα στον τόπο. Ένα κόμμα που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες της δημιουργικής Ελλάδας. Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς, τις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από δεκαετίες πληθωριστικές κρίσεις», τόνισε.

Μιλώντας για το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν έχει μέλλον μια Ευρώπη που η ενεργειακή της σταθερότητα είναι στα χέρια των Ρώσων, η ασφάλειά της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών κι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων. «Δεν είναι αυτό το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη γιατί λειτουργεί σαν αργοκίνητο καράβι. Ξέχασε όμως να συμπληρώσει ότι αυτό οφείλεται στις ιδέες και αντιλήψεις της δικής του πολιτική́ οικογένειας που υπονομεύουν όλες τις μεγάλες πολιτικές της ενότητας και της προοπτικής».

Χαρακτηρίζοντας το δημογραφικό ως το «μεγαλύτερο εθνικό θέμα που αντιμετωπίζουμε», ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μια γενιά που τώρα μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη. «Είμαστε η 4η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την κοινωνία μας μακροπρόθεσμα. Είναι εθνική προτεραιότητα η αντιστροφή. Μόνο με επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζεις την υπογεννητικότητα. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα Ευρωπαϊκά ταμεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στοχευμένα έργα που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, με επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία», ανέφερε.

Και τόνισε πως η κρίσιμη παράμετρος είναι η μείωση του κόστους για την ελληνική οικογένεια με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με στόχο να διευκολύνεται η συνύπαρξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ως προς την αναγκαιότητα μίας ολοκληρωμένης, δημόσιας πολιτικής για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή κατοικία, μέσω της δημιουργίας ενός δημόσιου αποθέματος κατοικιών με κοινωνικά κριτήρια, που πρώτο έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης πρόταξε «να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη ζωή τους, στο δικό τους σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους όπως συμβαίνει για πάνω από το 60% των συμπολιτών μας που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με ημίμετρα. Οι υπουργοί της, τους πρώτους μήνες της κρίσης, διατείνονταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος. Πράγματι, όλες οι κρίσεις έρχονται απ’ έξω. Αλλά, η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει εξαρχής καταθέσει, όπως η εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στους λογαριασμούς ρεύματος. «Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί και εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα προτεινόμενων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς το κράτος ουσιαστικά κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών, καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. «Η κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε συνολικά τον κατώτατο μισθό κατά 9,7% τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 10% εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη για τους εργαζόμενους», σημείωσε, αναφερόμενος και στην πρόταση για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με ετήσιο κόστος που ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεν είναι ποιότητα ζωής να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να διορίζονται με πελατειακά κριτήρια», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Αποθεώθηκε ο Κώστας Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης αποθεώθηκε, με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους συνέδρους. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε συνέδριο του κόμματος. Χειροκροτήθηκαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης, έκανε λόγο για την «κοινωνική αλλαγή» που μπορεί να πυροδοτήσει το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τις προϋποθέσεις επιτυχίας του κόμματος, δηλαδή «συστηματική εργασία για την κατανόηση των προβλημάτων και η επεξεργασία λύσεων».

«Βασικό είναι», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «να μην περιορίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στον τρόπο με τον οποίο θα εκθέσουμε τους αντιπάλους μας. Απαιτείται η επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας».

«Το ζητούμενο είναι η προοδευτική παράταξη να παρουσιάζει μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει, στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της», επισήμανε ο Κώστας Σημίτης.

Καταστατικές αλλαγές: Διευρύνονται Κεντρική Επιτροπή, Πολιτικό Συμβούλιο και Νομαρχιακές Επιτροπές

Το Σάββατο το βράδυ οι σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν τις καταστατικές αλλαγές, που δεν θα είναι πολλές ούτε δραματικές.

Οι κυριότερες αφορούν στη διεύρυνση του αριθμού των μελών στα κεντρικά όργανα καθοδήγησης.

Έτσι:

  • Κεντρική Επιτροπή: Διευρύνεται και θα φτάσει τα 300 μέλη. Κάτι που έχει εκτινάξει στα ύψη το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα περί τους 800 υποψηφίους.
  • Πολιτικό Συμβούλιο: Από 21 μέλη, που ήταν ως σήμερα, θα προστεθούν τουλάχιστον 3-4.
  • Νομαρχιακές Επιτροπές: Αυξάνεται ο αριθμός των μελών τους και από το ανώτατο όριο των 13 μελών θα φτάσουν τα 15 μέλη ανά Ν.Ε.
  • Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκπροσωπηθούν όλες οι εσωκομματικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (προερχόμενοι από ΔΗΜΑΡ, οικολογία κ.λπ.) και θα μπει ποσόστωση, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα από κάθε τάση.
  • Ποσόστωση υπάρχει και για τις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να μετέχουν κατά τουλάχιστον ένα τρίτο (100 άτομα) στην Κεντρική Επιτροπή.
  • Τέλος, θα διευρυνθεί και η ποσόστωση στους αποδήμους, ώστε να μπουν περισσότεροι νέοι από το εξωτερικό.

Φωτογραφίες από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ο Παναγιώτης Φασούλας

Οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί με τον Κώστα Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τη Βάνα Μπάρμπα

Selfie για τη Μιλένα Αποστολάκη

Selfie για τη Μιλένα Αποστολάκη Μιλένα Αποστολάκη 

Ο Κώστας Σκανδαλίδης με την Εύα Καϊλή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις