Τσελίκ: Τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Ερντογάν, τον Τσαβούσογλου και τον Ακάρ πήρε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σημειώνοντας ότι η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών είναι λόγος αμφισβήτησης της κυριαρχίας.

«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και των Παρισίων. Έτσι η Τουρκία λέει πως στα πλαίσια του δικαίου θα αμφισβητήσω το ζήτημα της κυριαρχίας τους», ανέφερε σε ομιλία του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι νόμιμη, ενώ σχολίασε με βαρύτατες εκφράσεις την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με το Κυπριακό, συγκρίνοντάς την με ρητορική της «ακροδεξιάς», ενώ χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 «ειρηνευτική επιχείρηση».

«Η ουσία είναι πως υπάρχει η ευαισθησία της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα, η περιγραφή της Γαλάζιας Πατρίδας. Ενώ η Ελλάδα την νόμιμη έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας τη βλέπει ως απειλή πάντα στα πλαίσια των μαξιμαλιστικών της στόχων. O Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο και “την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” την παρουσίασε ως απειλή και ως πόνο του ελληνισμού. Αυτό είναι μια προσέγγιση στην ρητορική που βλέπουμε στην ακροδεξιά της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπερπτήσεις

Την ίδια ώρα, στην τακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου εμμένει η Τουρκία.

Σήμερα, Τετάρτη 15/6 στις 10:37, μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV (drone), πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Κανδελιούσσας στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις