Στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για την εκμετάλλευση από την Άγκυρα της λιβυκής ΑΟΖ.

«Η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον ενεργειακό τομέα, στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019, αποτελεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας», αναφέρει η Κουμουνδούρου, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες αφού ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στον ΟΗΕ τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, χωρίς να θέσει καν θέμα παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά από δύο χρόνια συστηματικού αποκλεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές συνόδους για τη Λιβύη, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Τουρκία».

«Μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση»

Και προσθέτει: «Έρχεται λίγες μέρες αφότου ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε δημόσια ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της στα 6 νμ και όχι η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της».

«Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ανακοινώνει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση ενός παράνομου μνημονίου».

Και καταλήγει: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση, που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του ‘πιστού και προβλέψιμου συμμάχου’, που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του, χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις