Ένα νέο άρθρο αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών δημοσίευσε το Politico, στον απόηχο των εξελίξεων στη χώρα, μετά και τη διαφαινόμενη συνάντηση της επιτροπής PEGA με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

To έγκυρο μέσο αναφέρεται αυτή τη φορά στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, την ώρα που οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι η χρήση εργαλείων hacking είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία, όπου υπάρχουν αναφορές για χρήση κακόβουλου λογισμικού εναντίον προσωπικοτήτων της πολιτικής, δημοσιογράφων και πολιτών έχουν πυροδοτήσει πολιτικές κρίσεις και έρευνες, σε μια σειρά σκανδάλων που μοιάζουν με το πολιτικό Watergate.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της προσπαθεί να παρέμβαση στα συγκεκριμένα σκάνδαλα παρακολουθήσεων. Η εξεταστική επιτροπή (PEGA) επισκέφθηκε την Πολωνία τον περασμένο μήνα και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από τις διατάξεις εθνικής ασφάλειας», μιας και Πολωνοί αξιωματούχοι απέρριπταν τα αιτήματα των βουλευτών της ΕΕ για συνάντηση.

Το προσχέδιο της ατζέντας για την επίσκεψη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, περιελάμβανε επίσης πιθανή συνάντηση με αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας και στελέχη της βιομηχανίας spyware, Ιωάννη Λαβράνο, ιδιοκτήτη του παρόχου τεχνολογίας ασφαλείας Krikel, και Felix Bitzios, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου spyware Intellexa, καθώς και συναντήσεις με θύματα και δημοσιογράφους που έχουν αναφερθεί στο θέμα.

Πολλοί από τους αξιωματούχους που θα ήθελαν να συναντήσουν οι βουλευτές της ΕΕ στην Ελλάδα είχαν κληθεί στο παρελθόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας να καταθέσουν κατά τη διάρκεια ειδικής εθνικής κοινοβουλευτικής έρευνας. Όλοι όμως (εκτός από τον Κοντολέων) απορρίφθηκαν από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική έρευνα για την Ελλάδα, σημειώνει επίσης το Politico.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις