Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμα φορά την υπόθεση της απόσυρσης των BMP-1 και της αντικατάστασης τους με τα γερμανικά Marder, μέσα από ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας με θέμα: «Χρονισμός, διατήρηση της αμυντικής ικανότητας, συσκότιση σχετικά με τη συμφωνία ανταλλαγής οχημάτων μάχης με τη Γερμανία».

Στην ερώτηση του ο Γιώργος Τσιπρας τονίζει χαρακτηριστικά:

«Πληροφορηθήκαμε τη συμφωνία ανταλλαγής Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 των Ενόπλων Δυνάμεων με γερμανικά ΤΟΜΑ Marder από τον Καγκελάριο Σολτς στις 1/6/22.

Πληροφορηθήκαμε και πάλι από τη γερμανική πλευρά στις 2/10/22, συγκεκριμένα τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας , ότι «η Ουκρανία θα εφοδιαστεί γρήγορα με άρματα μάχης από την Ελλάδα» χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα παραδοθούν στην Ελλάδα τα γερμανικά ΤΟΜΑ «ανταλλαγής».

Σε αντίθεση με ότι ισχύει σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες που παρέχουν οπλισμό στην Ουκρανία, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση της Βουλής για τις σχετικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Δηλώνατε στη Βουλή στις 8/6/22 ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής. Ο σκοπός μας είναι να μην υπάρξει ούτε μια ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα».

Δηλώνατε στην ίδια ομιλία ότι «επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πριν από την άφιξη των Marder απαιτείται εκπαίδευση προσωπικού τόσο σε θέματα χειρισμού και χρήσης όσο και θέματα συντήρησης και επισκευών», πέραν της εξασφάλισης της απαραίτητης ασφάλειας εφοδιασμού σε σχετικά πυρομαχικά και ανταλλακτικά».

Στην ερώτηση του ο Γιώργος Τσίπρας θέτει δυο ερωτήματα στον υπουργό Άμυνας:

1)Έχει εξασφαλιστεί το κατά την άποψή του «ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής» και πράγματι δεν θα υπάρξει κενό, ή έχει προηγηθεί η απομάκρυνση των BMP-1 της προμήθειας και θέσης σε επιχειρησιακή κατάσταση των Marder; Αληθεύει ότι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (BMP-1) αντικαθίστανται στους τόπους απ’ όπου απομακρύνονται με σαφώς υποδεέστερα σε δύναμη πυρός και θωράκιση Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ); Δημιουργείται κενό εκεί απ’ όπου απομακρύνθηκαν τα ΤΟΜΠ;

2)Έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία ή σύμβαση με τη γερμανική πλευρά για την ανταλλαγή ή προμήθεια των Marder, και ειδικότερα για το ζήτημα του «χρονισμού», ή όλα εξελίσσονται βάσει άτυπων συνεννοήσεων; Υφίσταται και ποιο το κόστος της προμήθειας και μεταφοράς των Marder συμπεριλαμβανομένου του κόστους προμήθειας σχετικών πυρομαχικών και ανταλλακτικών;

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις