Στην αποκάλυψη ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να κατασκευάσει τρία γήπεδα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνυποψηφιότητας με την Αίγυπτο για το Μουντιάλ 2030 προχώρησε το Politico. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σαουδάραβες θα «αγοράσουν» το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς επιδιώκουν να φιλοξενήσουν τα 3/4 των αγώνων.

Όπως αναφέρει το Politico, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να δωρίσει σε Ελλάδα και Αίγυπτο δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέων γηπέδων, εφόσον συμφωνήσουν να συνεργαστούν στη συνδιεκδίκηση του Μουντιάλ 2030. Ως αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες επιθυμούν τη μεγάλη “πίτα” από τους αγώνες της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης αλλά, κυρίως, θέλουν να αποκτήσουν το αβαντάζ στην κούρσα για την ανάληψη του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σχέδιο των Σαουδαράβων

Μετά την πρόσφατη εμπειρία του Κατάρ, αναφέρει το Politico, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί από τη FIFA το Μουντιάλ σε αραβική χώρα, η οποία, μάλιστα, δεν φημίζεται για τους δημοκρατικούς της θεσμούς. Με το πρόσχημα, ωστόσο, της συνύπαρξης με ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, που αποτελεί την κοιτίδα της Δημοκρατίας και μιας αφρικανικής με πλούσια ιστορία, όπως η Αίγυπτος, οι Σαουδάραβες προσπαθούν, διά της πλαγίας, να συνδιοργανώσουν ένα Μουντιάλ, το οποίο, ουσιαστικά, θα διοργανώσουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με το Politico, η προσφορά -πιθανότατα αξίας δισ. ευρώ σε κόστος κατασκευής- συζητήθηκε σε ιδιωτική συνομιλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022.

Ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων δήλώσε στο Politico ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα πρέπει να διεξαχθεί στο δικό της έδαφος.

Δεν είναι σαφές αν η προσφορά έγινε δεκτή. Ωστόσο, οι τρεις χώρες φαίνεται να επεξεργάζονται τώρα κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030, κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

«Η προσφορά των megabucks του Ριάντ προς στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό και να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας» σχολιάζει το Politico.

Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη της FIFA για την υποψηφιότητα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το προτεινόμενο τουρνουά θα προβλέπει αγώνες σε τρεις ηπείρους παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία, καθώς μια υποψηφιότητα μόνον χωρών της Μέσης Ανατολής θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια μετά του Μουντιάλ 2022 του Κατάρ.

Κύριοι αντίπαλοι του Ριάντ είναι η κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ουκρανίας από την Ευρώπη και η υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Χιλή.

Σημειώνεται ότι, εάν οι αφρικανικές χώρες, που προσελκύονται από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την υποψηφιότητα, και οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπά κάποιες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.

Ο στόχος του Ριάντ

Σύμφωνα με το Politico, η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα: από τη διοργάνωση αγώνων πυγμαχίας, Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, μέχρι και τη φιλοξενία αγώνων Formula 1 και γκολφ.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027. Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ειδικό.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως Αφροευρασιατικός κόμβος -το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης» δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την προσφορά με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η τοποθέτηση θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ θα πετύχει μέσω της δωρεάς γηπέδων» πρόσθεσε.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας όμως προκαλεί αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας προς την κοινότητα LGBTQ+ και τους μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μια ευκαιρία για τις δύο χώρες να επαναβεβαιώσουν την διμερή στρατηγική σχέση αλλά και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας ηγέτης επέμεινε στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι δυο χώρες να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των επικοινωνιών.

Οι κακές μνήμες από το 2004

Αναφορά κάνει στο άρθρο του το Politico και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, «πηγή θυμού πια για τους Έλληνες που είδαν τα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν σε υποδομές να μένουν μετά το σβήσιμο της φλόγας αχρησιμοποίητα».

«Καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και αναγκάστηκε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή θυμού για τους Έλληνες, οι οποίοι αμφισβήτησαν ότι οι Αγώνες έσπρωξαν τη χώρα τους ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ ορισμένοι έχουν κατεδαφιστεί» επισημαίνει το Politico.

Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει αυτήν τη χρονιά.

H απάντηση Αυγενάκη στο δημοσίευμα

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, πήρε θέση για το δημοσίευμα του Politico με ανάρτηση του στο twitter στην οποία ανέφερε: «Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις