Προσοχή: Μην αγοράζεις μπανάνες με αυτό το εμφανές χαρακτηριστικό
Πριν αγοράσεις μπανάνες, ρίξε μια ματιά στο κοτσάνι για να δεις αν θα διατηρηθούν φρέσκες ή θα σαπίσουν.

Όταν αγοράζουμε μπανάνες, συνήθως κοιτάμε απλώς το χρώμα ή το μέγεθος προσέχοντας να μην είναι άγουρες ή πολύ ώριμες. Όμως, η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι στο κοτσάνι.
Το κοτσάνι λέει την αλήθεια
Το κοτσάνι δεν είναι οποιοδήποτε μέρος της μπανάνας. Είναι το σημείο από όπου εκλύεται το αιθυλένιο, το αέριο που επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Αν έχεις αγοράσει πολλές μπανάνες και θέλεις να κρατήσουν περισσότερο, φρόντισε να μην καταστραφούν τα κοτσάνια τους. Για να επιβραδύνεις την ωρίμανση, μπορείς να τις διατηρήσεις χωριστά ή να τυλίξεις το κοτσάνι με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη τροφίμων ώστε να περιοριστεί η εκπομπή του αερίου.
Αν όμως έχεις αγοράσει σχετικά ώριμες μπανάνες πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις το κοτσάνι να είναι πράσινο, σφιχτό και άθικτο. Αυτό σημαίνει ότι οι μπανάνες σου είναι φρέσκες. Αντίθετα, αν το κοτσάνι είναι καφέ, ξερό, σπασμένο ή έχει υγρασία, αυτό είναι ένδειξη ότι η μπανάνα δεν θα κρατήσει πολύ.
Ωρίμανση με ρυθμό ή καταστροφή;
Το κατεστραμμένο κοτσάνι προειδοποιεί ότι η μπανάνα θα ωριμάσει πιο γρήγορα και μάλλον άνισα, ενώ μπορεί να εμφανίσει μαυρίλες και χτυπήματα μέσα σε λίγες μέρες. Αν, όμως, το κοτσάνι είναι γερό, τότε η μπανάνα έχει περισσότερες πιθανότητες να ωριμάσει ομοιόμορφα και να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να θυμάσαι ότι οι μπανάνες που φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων μας έχουν ταξιδέψει από πολύ μακριά – τις περισσότερες φορές από τροπικές χώρες. Έτσι, η κατάσταση του κοτσανιού είναι ένας εύκολος και άμεσος τρόπος να αξιολογήσεις την ποιότητα του φρούτου που παίρνεις σπίτι σου.
