Σαν σήμερα έπεσε ο πυροβολισμός «που άλλαξε τον κόσμο» - Πώς άναψε η σπίθα για τη δημιουργία των ΗΠΑ
Πριν 250 χρόνια ακριβώς, ένας «αδέσποτος» πυροβολισμός έμελλε να φουντώσει τη φλόγα της αντίστασης των Αμερικανών ενάντια στους Βρετανούς. Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι...

Ήταν ένας πυροβολισμός «που αντήχησε σε ολόκληρο τον κόσμο». Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1775 και ώρα 05:00 το πρωί, μία ομάδα ερυθροχιτώνων Βρετανών στρατιωτών βρήκαν μέλη της αποικιακής πολιτοφυλακής να εμποδίζουν τη διέλευσή τους μέσα από τη Μασαχουσέτη.
Η Βρετανία και οι αμερικανικές της αποικίες βρίσκονταν σε διαμάχη με αντικείμενο τα χρήματα και την πολιτική ισχύ -ποιος έκανε κουμάντο και ποιος πλήρωνε τι. Ομάδες εθελοντών είχαν αρχίσει να αυτοοργανώνονται, αποθηκεύοντας κρυφά μουσκέτα και πυρίτιδα, για την περίπτωση που η κατάσταση θα γινόταν βίαιη. Από την πλευρά τους οι Βρετανοί έστελναν περιοδικά στρατιώτες να κατάσχουν αυτά τα αποθέματα πυρομαχικών με μία τέτοια ακριβώς πρωινή εξόρμηση να ξεκινά στη συγκεκριμένη ιστορία, αν και αυτή τη φορά τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά.
Η πολιτοφυλακή του Λέξινγκτον σχεδίαζε να κάνει επίδειξη αντίστασης στους Βρετανούς και ύστερα να σκορπίσει. Οι εθελοντές μπορεί να ήταν φουντωμένοι από πατριωτισμό, όμως κανείς τους δεν είχε αυτοκτονικές τάσεις ώστε να θέλει πραγματικά να πολεμήσει ενάντια στο άρτια εκπαιδευμένο βρετανικό πεζικό. Ένας Βρετανός αξιωματικός τούς διέταξε να διαλυθούν ησύχως και ο διοικητής τους συμφώνησε.

Ο πυροβολισμός που άλλαξε τα πάντα
Τότε όμως ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Κανείς δεν ξέρει ποιος είχε πυροβολήσει, όμως ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά ενός εμφυλίου πολέμου. Οι έξαλλοι Βρετανοί στρατιώτες σκόρπισαν την πολιτοφυλακή με τις ξιφολόγχες τους και προχώρησαν. Όταν έφτασαν στην (κατά ειρωνεία της τύχης) πόλη Κόνκορντ (σ.σ. που σημαίνει ομόνοια), βρήκαν εκεί ένα σώμα πολιτοφυλακής και πάλι ήχησαν πυροβολισμοί, οι οποίοι σύντομα κλιμακώθηκαν σε ομοβροντίες μουσκέτων.

Αν και η λογική θα ήθελε να επικρατήσουν (εύκολα) οι Βρετανοί, σημειώθηκε κάτι το αδιανόητο: μέχρι το τέλος της μέρας, η κουρελιασμένη, ταλαιπωρημένη βρετανική φάλαγγα επέστρεψε τρεκλίζοντας στη Βοστόνη. Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοί της ανέρχονταν σε κάπου τριακόσια άτομα. Η Βοστόνη βρέθηκε να πολιορκείται. Η Βρετανία και οι αποικίες της βρίσκονταν σε ανοιχτή σύγκρουση.

Μόλις μία δεκαετία νωρίτερα είχαν πολεμήσει και είχαν πεθάνει ως σύμμαχοι ενάντια στους Γάλλους, τους Οταουά, τους Χιούρον, τους Ίρακοϊ και άλλες φυλές, προκειμένου να πάρουν τη Βόρεια Αμερική υπό τον έλεγχό τους - τώρα είχαν στραφεί οι μεν ενάντια στους δε. Οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι των Βρετανών δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τύχη τους.

Καθώς οι Αμερικανοί αντάρτες άφηναν εμβρόντητους τους Βρετανούς μ το σθένος και τις οργανωμένες επιθέσεις τους, στο πλευρό τους ήρθαν να πολεμήσουν πρώτα οι Γάλλοι κι έπειτα οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί. Οι Αμερικανοί κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, η Βρετανική Αυτοκρατορία ταπεινώθηκε και έχασε μεγάλες εκτάσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πλέον ελεύθερες να οικοδομήσουν το δικό τους τεράστιο έθνος και εν καιρώ να αντικαταστήσουν τη Βρετανία ως ηγέτιδα δύναμη του κόσμου.